Из архиве Радио Београда

Концерт Квартета Збигњева Намисловског на Београдском џез фестивалу, забележен 5. новембра 1976. године

Пољски саксофониста, мултиинструменталиста, композитор и аранжер Збигњев Намисловски, рођен је у Варшави 1939. године. Дебитовао је на Међународном џез фестивалу у Сопоту 1957. године, након чега је свирао у Пољском диксиленд оркестру, као и у групама које су изводиле традиционалну музику. Убрзо је открио модеран џез, те алт саксофон постаје његов главни инструмент. Наредних година Намисловски је сарађивао са тадашњим еминентним саставима као што су: Polish All Stars, Modern Dixielanders, Traditional Jazz Makers и Modern Jazz Group.

Почетком 60-их година прошлог века Збигњев Намисловски основао је свој квартет, који је остварио велики успех у Енглеској, где су снимили и албум Лола 1964. године. Његови каснији албуми, снимљени у Пољској, Енглеској, Немачкој, Шведској и Сједињеним Америчким Државама, демонстрирали су изузетан таленат овог уметника, његову инвентивност и вештину компоновања, али и спремност да експериментише са новим трендовима. Критичари и данас истичу да је можда најбољи доказ његове оригиналности убедљива фузија џеза, пољске народне музике и музике других народа, коју је остварио са својим ансамблом.

Квартет Збигњева Намисловског наступио је на Београдском џез фестивалу 5. новембра 1976. године у дворани Дома синдиката. У најави за овај фестивал, која је објављена у дневном листу „Политика" 2. новембра 1976. године, писало је: „... љубитељи џеза ће први пут у нашој средини имати прилике да 'уживо' чују познати Квартет Збигњева Намисловског, који ужива углед једног од најбољих европских комбо-састава нетрадиционалног џеза... О вредности ове групе довољно говори податак да је њихов џез-албум Винобрање објављен у Америци уз велике похвале музичких стручњака, а познато је колико тешко европски џез-музичари продиру на америчко тржиште."

Неколико дана касније, 10. новембра, Милан Влајчић је у „Политици" написао следеће: „Квартет пољског алт-саксофонисте Збигњева Намисловског упознао нас је са стремљенима овог свестраног музичара. Намисловски надмоћно разара стандардне облике импровизовања, уносећи хармонијска освежења и пароксистичку импулсивност. Намисловски је инструменталиста неубичајеног кова који храну за своје музичке замисли често тражи у пољској музичкој баштини. Окружен равноправним сарадницима, Намисловски је оправдао висок углед пољског џеза у европским размерама"...

Уредница емисије Марија Вуковић



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара