Хроника Трећег програма

Емитоваћемо осврт Милана Мађарева на представе изведене на 51. позоришном фестивалу „Борштниково сречање” одржаном у Марибору, а потом и осврт Дејана Петровића на филмове приказане на 27. Љубљанском међународном филмском фестивалу „LIFFе”.

Најзначајнији словеначки позоришни фестивал „Борштниково сречање” одржан је у Марибору од 14. до 23. октобра. У избору сeлекторке Петре Видали, на фестивалу је изведено 11 представа у такмичарском програму, 6 представа у пратећем програму, у програму „Мостови” играно је 5 представа, док је Академија за гледалишче, филм и телевизију из Љубљане наступила са 6 представа. У овом тексту Милан Мађарев пише о представи Пројектатор Завода Делак, која је једна од награђених, и о перформансу Присега (у преводу „Заклетва”) Завода Kitch”из Љубљане.

Представу Пројектатор, насталу по мотивима драме Јуџина ОНила Космати мајмун (1922), редитељ Драган Живадинов припрема као контекстуални терен за откривање неке тајне, која ипак остаје скривена, а разочарани могу бити само они који не знају да је алхемија тајне у ономе што извођачи најављују, али никада конкретно не изводе.

Пријатно изненађење фестивала био је перформанс Присега Лане Здравковић и Ненада Јелесијевића, обоје доктора филозофије по образовању, који приповедају о свом доласку из Србије у Словенију почетком деведесетих, о укључивању у независну уметничку сцену, све до добијања словеначког држављанства и њиховог (не)планираног венчања, а све уз наизменично певање турбо-фолк хитова.

 

* * *

Љубљански међународни филмски фестивал одржан је од 9. до 20. новембра, а за вечерашњу емисију Дејан Петровић издваја филмове Рона Хауарда Тhe Beatles: осам дана недеље – године Битлманије и Кристине Грозеве и Петра Валчанова Слава.

У музичком документарцу Рона Хауарда пратимо концертне наступе „Битлса”, од почетних у Ливерпулу и Хамбургу до првих правих стадионских мега-спектакала модерног доба у светским метрополама. У рутинском маниру типичног рокументарца, Хауард вешто комбинује архивске записе интервјуа, наступа на телевизији, backstage фотографија са турнеја и разговора са преосталим члановима групе, као и са познатим личностима које су њиховом музиком непосредно мотивисане.

Бугарски ауторски тандем – Кристина Грозева и Петар Валчанов представили су се својим новим остварењем Слава, у којем, не узмичући ни за педаљ од општег миљеа и амбијента друштва у којем живе, преиспитују дубинске узрочно-последичне повезаности ендемске корупције и неискорењивог балканског менталитета.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи