Опасност због глобално растуће инфлације

Светска привреда ће ове године успорити раст за нешто мање од првобитних очекивања на 4,1 проценат, у односу на ранију прогнозу раста од само 3,7 одсто, али свету прети двострука опасност због глобално растуће инфлације, уз истовремено слабљење потражње у развијеним земљама, саопштио је Међународни монетарни фонд у ревидираној прогнози.

За остатак ове године ММФ очекује даље успоравање привредног раста, а за идућу годину пре стабилизацију него оживљавање светске економије, прогнозирајући да ће у 2009. економски раст у свету достићи 3,9 процената.

ММФ је због бољих резултата у првом тромесечју 2008. од очекиваних, реаговао овом побољшаном прогнозом раста светске привреде у односу на ону коју је дао у априлу, када је предвиђао раст глобалног бруто домаћег производа на само 3,7 процената.

Док је ММФ у априлу за САД предвиђао мирну рецесију, сада је у вези са најмоћнијом светском економијом оптимистичнији повећавајући прогнозу њеног привредног раста на 1,3 процента са претходне процене од само 0,5 одсто.

Фонд је, такође, поправио своју априлску прогнозу за раст привреде САД у идућој години на 0,8, са претходних 0,6 процената, констатујући да ће америчку економију подржати повећани издаци за потрошњу, као последица владиног стимулационог пакета пореских олакшица.

Још лане у октобру је ММФ прогнозирао да ће светска економија ове године порасти за 4,8 процената, али је ситуација на финансијским тржиштима приморала Фонд да смањи своје процене.

Последице кредитне кризе, која је почела половином 2007. године, према мишљењу Фонда највише ће се, осим у САД, осећати у западној Европи, где ће раст у 15-чланој еврозони, такође бити смањен у односу на раније прогнозе на 1,7 одсто, са лањских 2,6 одсто.

Идуће године ће у еврозони, исто као и у САД, привредни раст бити даље успорен на 1,2 процента, објавиле су светске агенције.

ММФ је упозорио, пре свега, на растуће инфлаторне притиске као последицу повећаних цена енергије и хране, до којих долази у условима смањене тражње.

За политичаре је, према мишљењу Фонда, сада најважнији приоритет да ослабе инфлаторне притиске, водећи рачуна да при томе не буде угрожен крхки економски раст.

"Глобална економија се налази у тешком моменту када је стиснута између нагло успоравајуће тражње у развијеним економијама и растуће инфлације, пре свега у земљама у развоју", указао је ММФ. 

"Не тако давно је глобалној економији успевало да превазиђе снажне ударце, а мишљења смо да њена способност да их сада апсорбује пролази кроз све теже испите", изјавио је главни економиста ММФ-а Сајмон Џонсон.

"То како ће садашњи потреси утицати на финансијска и робна тржишта, у основи ће зависети од тога, како ће успешно политичари одговарати на брзо се мењајуће ризике", рекао је Џонсон.