Медведев - Америка није у стању да даје савете

Руски предсендик Медведев, , у интервјуу страним новинарима, који преноси "Тајмс", рекао је да је Америка "суштински у депресији" и да није у позицији да другим земљама држи предавање о томе како да воде своје послове.

Како расте цена нафте, тако подстиче руску економију и шири поуздање у Кремљу.

Дмитриј Медведев се, у истом стилу, не обазире на америчке критике своје земље када је реч о демократији и људским правима.

Каже и да опорављена Русија треба да преузме већу улогу у светском економском систему, којим више не би требало да доминирају Сједињене Државе.

У интервјуу који је дао групи страних новинара, после посете америчког секретара федералних резерви, Медведева су питали за мишљење о позиву Џона Мекејна, републиканског председничког кандидата да се Русији забрани чланство у групи Г-8 због стања демократије у Русији.

Рекао је да демократија није тема у групи Г-8, а, и да, између осталог, Америка има пречих брига, те да ником не иде у прилог да покушава да спречи нове светске токове.

Медведев додаје да би светски лидери требало да схвате да глобална рецесија представља сигнал да светска економска архитектура треба да се промени. Није рекао тачно како, само да би то подразумевало смањење утицаја САД.