Prvi krompir u svemiru

U „pilotskoj kabini“ flaše od gaziranog pića, prvi krompir je uspešno obavio svoju misiju u svemiru. Odeven kao Deda mraz stigao je do visine od 27,4 kilometra, a sve zahvaljujući osnovcima i njihovim nastavnicima iz Devona.

Đaci Osnovne škole Lendskouv u blizini engleskog sela Ešbartona u Devonu, lansirali su „Deda mraza" u svemir i to u dvolitarskoj plastičnoj boci!

Čudno zvuči, ali je tako bilo. 

Naime, grupa osnovaca, uzrasta od sedam do 10 godina, je svog kosmonauta - krompir - obukla kao Deda mraza, stavila mu i belu bradu i u „šatlu" Spadnik 2, koji su sami napravili, poslala u Zemljinu orbitu, preneo je britanski Dejli mejl.

Spadnik 2, čije je ime simbolično izvedeno od engleske reči za krompir (spud), a po uzoru na Sputnjik, sovjetski satelit iz 1957. godine, poslat je u svemir uz pomoć helijumskog meteorološkog balona i lansiran sa parkinga u njihovom selu.

Balon, za koji je bila vezana i kamera, pukao je nakon što je dostigao visinu od oko 27,4 kilometra.

„Deda mraz" se na Zemlju bezbedno vratio pomoću padobrana i ubrzo je lociran preko GPS navigacionog sistema 225 kilometara dalje u Hempširu, nakon čega su učenici i nastavnici sa oduševljenjem pogledali snimke svemira koje je uhvatila kamera zakačena na „krompir šatl".

„Krompirko" je u vazduhu proveo dva sata i 20 minuta.

Robert Smit, nastavnik mališana, je priznao da je „cela zamisao bila pomalo luda", ali da su deca ipak dosta naučila o atmosferi iz ovog eksperimenta i dobro se zabavila.

„Prizori koje je smo zatekli u kameri su neverovatni", dodao je drugi nastavnik na čelu projekta, Hilari Gibard.

Pod sloganom „Ovo je mali korak za krompir, ali veliki za celu vrstu krompira", projekat je nazvan Spadnik 2, jer je prethodna misija Spadnik 1 bila neuspešna.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво