Selimo se na Mars!

Ako je verovati stručnjacima Svemirske agencije, Crvena planeta bi uskoro mogla da postane dom pojedinim Zemljanima! Projekat stvaranja platforme na kojoj bi živeli astronauti mnogo košta, ali i štedi dosta novca - troškovi ekspedicija na druge planete bili bi manji i do 80 odsto.

NASA pravi planove za buduću ljudsku koloniju na Marsu! U toku je izrada studije o veoma ambicioznom, pionirskom projektu u okviru kojeg bi astronauti bili poslati na Crvenu planetu gde bi se formiralo stalno naselje.

Na projektu rade stručnjaci jednog kalifornijskog instituta za naoružanje i Ministarstva odbrane SAD.

„U suštini ljudi su naselili celu Zemlju osim polova što je navelo čovečanstvo da razmišlja o misijama van naše Planete, uključujući i crvenu planetu - Mars'', izjavio je Hauard Mekardi, univerzitetski profesor i pisac.

Cena projekta mogla bi da dostigne 10 milijardi dolara, a realizovao bi se u naredne dve decenije. NASA je do sada investirala 100.000 dolara, dok je Američka agencija za napredna istraživanja DARPA uložila milion dolara.

Projekat stalne naseobine na Marsu bi bio i višestruko isplativ, jer bi smanjio troškove i do 80 odsto za ekspedicije na druge planete.

Čovekova fascinacija Marsom, četvrtom planetom po udaljenosti od Sunca, već dugo traje, od prvih rukopisa iz oblasti naučne fantastike pa do snimljenih filmova, TV šou programa, ali za sada nije bilo ideja o putovanju u jednom smeru do Crvene planete.

Prosečna temperatura na površini Marsa je minus 63 stepena Celzijusa, vazduh se uglavnom sastoji od ugljen dioksida, a udaljen je od Zemlje oko 399 miliona kilometara.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи