Читај ми!

Tvrđava u Gazijantepu, od Rima i Vizantije stajala duže od 2.000 godina

Utvrđenje u Gazijantepu, koje se nalazi u centru istoimenog grada u Turskoj, prošlo je kroz burnu istoriju, ali ga ništa nije toliko oštetilo kao bes prirode.

Brdo na kom stoji zamak, odnosno ono što je od njega ostalo nakon razornog zemljotresa, koristili su kao osmatračnicu još drevni Hetiti u drugom milenijumu pre nove ere.

Prvo utvrđenje na tom mestu izgradili su Rimljani u drugom i trećem veku.

Zamak je obnovljen i fortifikacija proširena u šestom veku tokom vladavine cara Justinijana Prvog. Vizantijci su ga značajno ojačali i proširili, a onda i dodatno utvrdili pravljenjem suvog šanca i mreže podzemnih tunela.

Zamak je pao u ruke Umajada 661. godine, a ostao je u muslimanskim rukama do 962. godine kada su Gazijantep ponovo osvojili Vizantijci. Nešto više od jedno veka kasnije, 1067. godine, zauzimaju ga Seldžuci, da bi 30 godina kasnije pao u ruke krstaša.

Ponovo su ga 1150. osvojili Seldžuci, da bi u narednih tri decenije padao u ruke jermenskog kraljevstva Kilikije i dinastija Zengida.

Ajubidi ga osvajaju 1181. godine, obnavljaju i ojačavaju, a 1218. godine ga ponovo zauzimaju Seldžuci. Narednih dva veka utvrđenje je više puta osvajano, od strane Ilkanata i Mameluka.

Buran period okončao se 1516. godine kada su zamak osvojili Otomani, a sa rastom, jačanjem i širenjem granica carstva, utvrđenje je izgubilo na svojoj važnosti.

Čitavo utvrđenje je kružnog oblika, ima 12 tornjeva, a i dalje se na njima mogu videti ukrasi i reljefi preostali od Ajubida i Mameluka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи