Читај ми!

Danielu iz Brazila u Srbiji sve prija, samo ne može da se navikne na sneg

Iz sunčanog Rio de Žaneira u loznički futsal klub stigao je Daniel Marinjo de Soza koji za sebe, kaže, da je Srbin isto koliko i Brazilac. Posle mnogo truda, Daniel je naučio sprski jezik, zavoleo našu kuhinju i muziku, ali i jednu Kragujevčanku s kojom je zasnovao porodicu.

Ljubav prema futsalu Daniela je čak iz Brazila dovela u Srbiju o kojoj nije znao mnogo, pa ni da će ga sačekati sneg koji pre toga nikada nije video. Iako je početak bio težak, brzo se, kaže, prilagodio, a ubrzo upoznao i ženu svog života zbog koje je zavoleo i domaću kuhinju.

„Kad sam došao na aerodrom bio sam samo u duksu, a već pada sneg napolju. Bio je haos. Sve mi je drugo. Jezik nisam znao. hrana je drugačija u Brazilu. Najteže mi je bila klima, a najlakše mi je bilo na terenu da igram fudbal. I jezik je mnogo težak. Ja volim sve da jedem u Srbiji, pasulj, musaka“, kaže Daniel Marinho de Souza.

Vedar i nasmejan momak ubrzo je stekao simpatije svih svojih klupskih drugova koji su se trudili da mu boravak bude što prijatniji. Bez znanja sprskog, a i engleskog jezika, komunikacija je bila teška, ali se rešenje pronašlo.

„Rečnik on, rečnik mi – pa onda smo tražili reči i sporazumevali se. Prvi put je video sneg u Srbiji. I bila je jedna od zanimljivijih priča. Uzeo je sneg u ruke, pa ga bacio, 'hladno, hladno'. Ali je jako vredan i dobar momak, brzo smo se zbližili i vodili smo ga svuda“, priča Mladen Koci.

Od rodnog Rio de Žaneira, Daniela deli skoro deset hiljada kilometara, a da se u našoj zemlji sada oseća kao domaćin, govori i to što je ljubav prema Srbiji preneo i na porodicu.

„Ovo je moja zemlja, naravno da će Brazil uvek da bude moja zemlja, tamo su mi mama, tata i porodica tamo isto. Da vam kažem da i moja mama isto navija kad igra Đoković, pa i kad je bilo Svetsko prvenstvo moja mama je navijala za Srbiju i ja sam isto navijao za Srbiju. Srbija je moja druga zemlja isto kao i Brazil“, tvrdi Daniel.

Sa lozničkim futsal klubom, Daniel je uspeo da osvoji duplu krunu, ali i zaigra u Ligi šampiona. Sve trijumfe slavio je, kaže, uz srpsku narodnu muziku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи