Читај ми!

Slika pronađena u šupi prekrivena izmetom prodata za tri miliona dolara

Nekada izgubljena i zaboravljena u šupi na farmi, prekrivena ptičjim izmetom, slika Antonisa van Dajka sada je prodata na aukciji za više od tri miliona dolara.

Delo pronađeno u šupi je skica za kasniju sliku flamanskog majstora pod nazivom Sveti Jeronim. Konačna verzija nalazi se u Muzeju Boimans van Boningen u Roterdamu.

Nacrt, koji prikazuje nagog starijeg muškarca kako sedi na stolici, jedinstvena je iz nekoliko razloga, navodi aukcijska kuća „Sotbi“. To je jedan od samo dva velika nacrta koje je Van Dajk pravio po živim modelima.

Naslikan je najverovatnije između 1615. i 1618. godine, dok je Van Dajk bio mladi umetnik koji je radio zajedno sa Peterom Paulom Rubensom u Antverpenu.

Uljana slika imala je neočekivan put. Skica je tek nedavno identifikovan kao Van Dajkovo delo, navodi se u saopštenju „Sotbija“.

Delo je otkriveno krajem 20. veka na imanju u Kinderhuku u Njujorku.

„Osoba koja ju je pronašla, Albert B. Roberts, bio je strastveni kolekcionar 'izgubljenih' umetničkih dela, opisujući svoju kolekciju kao 'sirotište za izgubljenu umetnost koja je patila od zanemarivanja'“, navodi aukcijska kuća.

Roberts je kupio sliku za samo 600 dolara, navodi „Sotbi“. Ali ubrzo nakon toga, istoričarka umetnosti Suzan Dž. Barns objavila je članak u kojem je prepoznala delo kao „iznenađujuće dobro očuvano“ Van Dajkovo delo.

Slika je u prodata na aukciji ove sedmice za 3,1 milion dolara.

Robertsova zadužbina ponudila je sliku aukcijskoj kući „Sotbi“. Deo prihoda od aukcije namenjen je Fondaciji Alberta B. Robertsa, koja pruža finansijsku podršku umetnicima i drugim dobrotvornim organizacijama, navodi aukcijska kuća.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво