Duh Francuske u muralima na autobuskoj stanici u La Pazu, koju je dizajnirao Ajfel

U glavnom gradu Bolivije La Pazu, nedavno je obnovljena autobuska stanica koja je sada ukrašena muralima. Nadahnuće dolazi od viševekovne veze između tog grada i Pariza.

U centru prestonice Bolivije mogu se naći umetnička dela koja nose duh Francuske. Jedan od objekata je autobuska stanica koju je dizajnirao Gustaf Ajfel, inženjer koji je konstruisao Ajfelov toranj.

Ta stanica je najpre služila kao manja železnička stanica, napravljena po istom dizajnu kada je reč o kvalitetu kao i veća, pariska, čiji je tvorac Ajfel.

Kasnije je to bilo skladište za carinjenu robu a početkom 80-tih godina autobuska stanica. Obnovljena je tokom perioda pandemije koronavirusa. Za to su zaslužni jedan francuski umetnik i dvojica braće, Bolivijci.

„Velika mi je čast kao Francuzu što sam mogao da oslikam ovu stanicu koju je dizajnirao Ajfel. Postoje spomenici poput Ajfelovog tornja, mosta Garabit, ali treba znati da ovde u La Pazu postoji stanica koju je on kreirao, za mene nešto veoma emotivno, fantastičan trenutak. Zahvaljujem francuskoj ambasadi u Boliviji, gradu i celoj ovoj zemlji", rekao je Žilber Mazut, francuski umetnik.

Za jednog od bolivijskih umetnika, Elijasa Arkanija, nadahnuće je bilo u čeličnim konstrukcijama i u saradnji sa drugim umetnikom.

„Same konstrukcije su te koje nas nadahnjuju za naše slike, za mene pre svega to što sam mogao da radim sa francuskim umetnikom, da upoznam njegov način razmišljanja jer on ima drugačije tumačenje naše kulture", istakao je Elijas Arkani, bolivijski umetnik.

Francuska ambasadorka je pozdravila saradnju umetnika.

„Dvojica umetnika, Francuz i Bolivijac, rade zajedno, a mural je rezultat njihovog umetničkog rada. To je otelotvorenje veze između Pariza i La Paza, što je već ilustrovao Ajfel na ovoj autobuskoj stanici. Nju su ponovo otkrila ta dvojica umetnika", rekla je Helen Ros, francuska ambasadorka u Boliviji.

Napravljeno je šest murala koji će biti izloženi na različitim delovima fasada zgrade te stanice.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара