Čitaj mi!

Ni zima, ni košava ga ne sprečavaju da zapliva u ledenoj vodi

Slike jednog kupača na Adi Ciganliji, usred najjače košave, pojavile su se na društvenim mrežama. Ne, nije skrenuo sa uma, već postoji takmičenje u zimskom plivanju, a Srbija će uskoro imati prvog takmičara u toj disciplini.

Mi kaput i šal, on kupaći kostim i naočare za plivanje. Oblaci se natmurili, prete kišom, napolju je 13 stepeni. Samo njemu i redovnim plivačima prija ova temperatura.

Dok nama na hladnoći, crvene prsti, Marko Mažar se priprema da uskoči u hladnu vodu. On je jedini predstavnik Srbije ove godine na svetskom takmičenju u zimskom plivanju.

„Nije hladno, jer je početak sezone. Nije zvanično počela zima. Temperatura vode je po mojoj proceni oko osam stepeni. Temperatura jezera na Adi ide i do 2,9 stepeni. Svi kažu, probaj to u Rusiji, a bilo je hladnije nego na Kupu zimskog plivanja u Rusiji. Na sve se čovek navikne, pa i na to“, kaže Marko Mažar.

Ali više je to od navike. Kupao se i na minus 17 stepeni, najduže je u vodi bio pola sata sve zbog zdravlja.

„Najbolje bi bilo da me pitaš kada sam se poslednji put razboleo, jer se ne sećam. Drugi razlog je, nešto što je zanemareno, a to je mentalno zdravlje. Kao što vidiš, osmeh na licu posle svakog kupanja“, ističe Mažar.

Medicina je saglasna da je korisno tuširanje hladnom vodom, ali zimski plivači imaju nešto zajedničko i sa čuvenim čuvarom plaže, Batom Stojkovićem.

Tako je i Marko motivisao mnoge da se oprobaju u ovoj disciplini. Prošle nedelje pridružilo mu se skoro 50 ljudi, a često u vodu zaroni i njegov osmogodišnji sin.

„Zanimljivo je da što je hladnije napolju, u vodi je toplije i nama se ne izlazi iz vode. Kada objašnjavam vama, laicima, to deluje za nepoverovati“, objašnjava Marko Mažar.

Posle ove priče, većini će najviše prijati topla šolja čaja. Ovo je, ipak, sport i ne može svako time da se bavi, bez obzira na to koliko za sebe smatrao da je hrabar i otporan na zimu. Zimsko plivanje je samo za sportiste, i na samo zbog toga što na Adi plivanje sada nije dozvoljeno.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 10. dec 2022, 10:34) - anonymous [neregistrovani]

Norveški geni

Ima ih i u Norveškoj, a malo li led se probije na površini fjorda počnu da se tuku po rupama sa fokama koje pokušavaju da uzmu malo vazduha. Ono što Čili Vili radi, da okroji led u krug pa peca ribu, uopšte nije vic. Njima to dođe kao sauna. Ja se smrznem kada ih gledam, odmah me bubrezi zabole.

(petak, 09. dec 2022, 13:44) - BANE [neregistrovani]

Milovan

Pozdrav i za tebe Milovaneeee

(petak, 09. dec 2022, 08:16) - Milovan Srbinoski [neregistrovani]

Kupanje zimi

Ja se kupam i zimi na Ohridskom jezeru. Ima jos ljudi u Ohridu koji se kupaju zimi, odnosno preko cele godine. Kupao sam se zimi u planinskim rekama, izvorima, ispod ledenjaka na vodopadima...
Srdacan pozdrav iz Ohrida, Makedonija
Milovan Srbinoski