Čitaj mi!

Svi znamo kako je završila, ali kakvu je gitaru imala Marija Antoaneta...

Očekuje se da će gitara koju je Marija Antoaneta dala kao poklon biti prodata za 80.000 evra.

Marija Antoaneta je možda najviše upamćena po svojoj tragičnoj smrti. Malo ko zna da se bavila muzikom. Procenjuje se da će gitara za koju se smatra da joj je pripadala, biti prodata za oko 80.000 evra na aukciji ove sedmice.

Francuska aukcijska kuća Agut navodi „Trianon" gitaru iz kasnog 18. veka kao retku vrstu instrumenta u obliku barke poznatog kao en bateau, a koju je u Parizu napravio Žak-Filip Mišelo oko 1775. godine.

Instrument je napravljen delikatno i detaljno, od drveta voća, koje je ukrašeno listićima od slonovače i abanovine, uz rozetu koja prikazuje par golubova.

„Ova gitara je izuzetna i estetski i tehnički, pravo blago prefinjenosti", rekao je Grego de Tor, šef jednog od odeljenja u „Agutu" i specijalista za gitare.

Iako aukcijska kuća napominje da nema prateće dokumentacije, na osnovu različitih istorijskih izveštaja veruje se da je instrument poklon Marije Antoanete osobi iz njenog bliskog kruga poznanika, markizi De la Rošelambert-Teval.

„Ova gitara je svojevrsni dokaz privatnog života i deo kraljičine intime", dodao je De Tor.

Instrument su sačuvali potomci markize, počev od njenog sestrića Anrija - do danas.

De Tor je rekao da se nada da će se ovaj predmet svideti ljubiteljima muzike i onima koji se zanimaju za ličnost Marije Antoanete i istoriju Francuske.

Gitara je do aukcije izložena u "Nei-sur-Seiney" u Francuskoj.