Читај ми!

Kupci iz Mađarske nose naš ajvar i trenerke

Najveća robna pijaca u regionu – subotički buvljak – još uvek se oporavlja od koronakrize. Tek polovina od 1.500 tezgi je izdata, a kupci iz naše zemlje i regiona polako se vraćaju. Najveći broj inostranih kupaca stiže iz susedstva.

Na pijaci u Subotici prodavci govore i mađarski. Priča se i romski, kineski, svi regionalni jezici, jer novac na subotičkom buvljaku nema nacionalnost, a svaki kupac je dobrodošao.

Nakon korona perioda, potrošači iz inostranstva najčešće stižu iz Mađarske.

„Oni posećuju našu pijacu zato što doživljavaju tradicionalan duh trgovine koji je kod njih izumro“, kaže Marina Čović sa subotičke Tržnice.

Između igle i lokomotive kupci iz susedstva najčešće biraju odeću koja se šije u Srbiji i gastronomske specijalitete naših domaćica.

„Trenutno je pojačana poseta kupaca iz Mađarske. Ono što je njima zanimljivo je roba koju tamo ne mogu da kupe, to je suv program, suve šljive i drugo sušeno voće, jer kod nas je voće boljeg kvaliteta nego tamo. Nose i naše domaće proizvode tipa ajvara, kiselog kupusa, po čemu smo poznati, a tamo nema da se kupi“, objašnjava Bora Brešćanski, prodavac na Robnoj pijaci Mali Bajmok u Subotici. 

Njegov kolega Selver Halilović navodi da Mađari uglavnom kupuju garderobu jer je veći i lepši izbora, a i jeftinija je: „Mi smo ljubazni, sa nama se lako dogovoriti se!“.

Šoping izlet u Srbiju obavezno uključuje konzumaciju specijaliteta sa roštilja, a mađarski kupci imaju svoju računicu. Kupuju za božićne praznike uglavnom namirnice, odeću, čarape, poklone, a cene su, kako kažu, gotovo upola manje nego u Mađarskoj.

Aduti subotičkog buvljaka za mađarske potrošače jesu domaći prehrambeni i odevni proizvodi. Tome doprinosi i nezaobilazni šarm pijace gde su svi dogovori mogući.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво