Читај ми!

Spomenik Vuku Karadžiću uskoro na starom mestu

Tužno nam izgleda trg bez Vuka Karadžića. Na restauraciju je odnet pre dve nedelje i trenutno se nalazi u ateljeu Zorana Kuzmanovića u Smederevu. Trebalo bi da bude vraćen na svoje mesto do kraja godine. Spomenik je, kaže umetnik, u boljem stanju nego što je bio „Pobednik“ pre restauracije.

U ateljeu Zorana Kuzmanovića u Smederevu, atmosfera je gotovo svečana. Spomenik bez postamenta, posetiocima pruža jedinstvenu priliku, da izbliza vide veličanstveno umeće vajara Đorđa Jovanovića koji je davne 1932.godine napravio spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Ta blizina, pruža i detaljniji uvid u uticaj vremena na skulpturu. Trenutno se radi na skidanju slojeva naslaga patine i čađi, i već sada može da se nasluti, kako će spomenik izgledati.

"Hemikalija, tečnost koja je naneta na skulpturu, treba joj neko vreme od dan dva, zavisi od procenta ,površine koja se tretira, da bi ta korozija, ti debeli slojevi patine, da bi oni polako popustili i da bi posle, uglavnom mehaničkim putem, veoma pažljivo, sa drvenim nožićima, negde gde su deblji slojevi, onda tu radimo sa mentalnim nožićima,skalpelima, pažljivo otklanjamo sloj po sloj patine", rekao je vajar Zoran Kuzmanović.

Kako je istakao vajar Kuzmanović, udebljana patina je tek poslednjih nekoliko godina postala pretnja za spomenik. Sama konstrukcija i postojanost spomenika je bila u dobrom stanju.

„Zanimljivo je da ono na šta smo naišli u prvoj fazi, hemijski sastav bronze, on je malo neuobičajen zato što, radi se o leguri koja ima malo manje kalaja nego što je uobičajeno i rezultat toga je bio da je spomenik kroz vreme patinirao u tamnu boju, tamno braon, dalje crnu i on je do pre par godina bio apsolutno crn. Zelena patina je krenula i to je bio alarmantni trenutak kada je trebala da nastupi restauracija", napomenuo je vajar.

Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću, Zavod za zaštitu spomenika kulture je izradio još u 2019. godini.

„Projektom je predviđena zamena kamene obloge koja je 1995.godine prilikom izvođenja radova na uređenju prostora oko podzemne stanice urađena prilično brzo i nedovoljno kvalitetno, ovo nam je sad prilika da praktično možemo da obnovimo postament u celini", rekao je Zoran Tucić, autor idejnog projekta Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Očekuje se da će restauracija spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću, visokom sedam metara biti završena do karaja godine.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи