Čitaj mi!

Dugačak, hrskav, ukusan – baget svrstan na listu Uneskove kulturne baštine

Uneskovo telo sa sedištem u Parizu izglasalo je da na listu nematerijalne kulturne baštine uvrsti „majstorsku veštinu i kulturu bageta“. Na listi se već nalazi 600 tradicija iz više od 130 zemalja.

„Ovime se slavi francuski način života. Baget je dnevni ritual, strukturni element obroka, sinonim za deljenje“, rekla je Odri Azulej iz Uneska.

„Važno je da ove veštine i društvene navike nastave da postoje u budućnosti“, dodala je ona.

Baget, izduženi hleb sa hrskavom korom, simbol je Fracuske širom sveta i centralni je deo ishrane Francuza najmanje 100 godina, a veruje se i duže.

Jedna legenda kaže da su pekari Napoleona Bonapartea došli na ideju za izduženi oblik kako bi ga učinili lakšim za vojnike da ga nose.

Prema drugoj legendi, njegov tvorac je zapravo austrijski pekar August Zang.

Danas se baget, koji znači palica, prodaje za oko jednog evra u pekarama širom Francuske.