Читај ми!

Nekada dvorac grofa koji je posedovao čitav Temerin, a sada srednja škola

Dvorci u Vojvodini su do Drugog svetskog rata pripadali bogatim pojedincima. Nakon rata su postali društvena svojina, a većina je danas dosta zapuštena. Mnogi, ipak, privlače veliku pažnju zbog legendi o bogatstvu i ljubavima bivših vlasnika. U Temerinu, baš u jednom dvorcu iz 18. veka, nastavu pohađa oko 400 učenika.

Dvorac star više od dva veka ili Srednja škola „Lukijan Mušicki“, izgleda da je, ponekad, svejedno. Jedni u njemu rade, drugi su turisti, a nekima je najvažnije da su spremni za čas, a kada nisu, da što pre zvoni.

 

Dvorac je izgrađen 1795. godine. Sačuvan je u gotovo izvornom stanju.

„Sagradila ga je porodica Sečen, odnosno grof Šandor Sečen. On možda nije poznat kao neki grof ovde na tlu Vojvodine, ali za naš Temerin je izuzetno značajan, zato što je posedovao čitav Temerin i donekle je uneo nešto gospodsko na ove prostore. Grof Šandor Sečen je imao dva sina koji su kasnije vladali ovim prostorom. Najbitniji od njih je bio Karolj. On je bio poznat kao otac svih kmetova, a voleli su ga jer im je davao hranu i pomagao“, objašnjava Tamara Šite iz TO Temerin.

Tokom revolucije 1848. godine dvorac je uništen. Porodica Sečen ga je tad napustila, a pretpostavlja se da su pobegli kroz tunele ispod građevine.

„Kmetovi i nezadovoljni seljaci prilaze dvorcu, pokušavaju da se razračunaju sa grofom i njegovom porodicom. Ulaze, savlađuju stražu, međutim, nikoga nema u dvorcu. Šta se dešava. Naime, kada je pravljen dvorac, grofovska familija je, po običaju iz tih godina, napravila i dva tunela, za ne daj bože, kada se dogode neke situacije koje zahtevaju bežanje“, navodi Zoran Govedarica iz TO Temerin.

Opštini je cilj da se dvorac obnovi.

„U Vojvodini ima nekoliko takvih primera, čini mi se u Futogu i u Rumi. Ali svima nama je u cilju da to ne budu školske ustanove, jer dosta su to stare zgrade, ipak bi đaci trebalo da imaju i neka lepša mesta za boravak. Koristimo ga i u turisitčke svrhe, u okviru je i naših turističkih i pešačkih tura. Imamo posete raznih ekskurzija“, ističe Tamara Šite.

Dvorac je od porodice Sečen kupila porodica Fernbah, a od 1949. godine je pod zaštitom države. Okružen je Starim parkom, koji se prostire na 20 jutara i sačuvan je u izvornim obliku. Kažu da su se nekada u njemu obični građani mogli šetati samo nedeljom. Danas je zatvoren za sve.   

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара