Читај ми!

Ljubav slonice Tvigi prema bundevama nema veze sa Noći veštica

Dok se po školama i vrtićima roditelji raspravljaju o tome da li deca treba da se maskiraju za Noć veštica ili da pričaju o Svetom Luki, slonica Tvigi zna šta će sa bundevom. Svake jeseni uživa u ovoj poslastici, ali ove je dobila posebnu porciju.

Ko čeka, taj dočeka. Danas su svi čekali predivnu Tvigi, najstarijeg sisara u Beogradskom zoo vrtu da bi saznali kako reaguju slonovi kada im se servira najukusnija poslastica.

I na kraju, pomalo ljuta što je bila zatvorena dok je šestoro ljudi donosilo bundevu od ravno 400 kilograma, pojavila se na vratima, pogledala okupljene, diskretno namignula i šeretski mahnula surlom.

Taman kada su se svi ponadali da će zajednički pratiti njen bogat ručak, slonica se okrenula i vratila u zatvoreni prostor, ostavljajući razočaranu i decu, i roditelje i ekipu RTS-a.

„Tvigica je jedna izuzetno jaka, dominantna ličnost i u prirodi bi ona bila matrijarh koji predvodi krdo. U ovom slučaju ona ovako pokazuje svoju dominaciju, što će da uradi stvari ne onda kada mi to od nje očekujemo, nego kada ona odluči. Tvigi odlično zna šta je bundeva. Voli prijatna iznenađenja i siguran sam da će da dođe do onoga što voli“, objašnjava Kristijan Ovari, biolog Beo zoo vrata.

Posle dvadesetak minuta, tek da bi bilo po njenom, Tvigi se ponovo pojavila u dvorištu i krenula ka cilju. U skladu sa svojim imenom, Tvigi zna da je bundeva najkorisnija kada se, kao i drugo povrće, jede sveža, pa je odlučila da je pripremi. Prvo se usitni na najjednostavniji način, stopalom, a onda slede finese...

Od danas je njena omiljena boja narandžasta, ukus sladak, veličina 400 kilograma. Savršen izbor za popodnevnu užinu. Neće je pojesti celu, ostaće i za sutra, možda i za neki sledeći dan.

Tvigi nije velikodušna, a izgleda da nije ni srdačna domaćica, pa je okupljeni komšiluk, koji je živeo u nadi da će bar biti počašćen jednim zalogajem, ostao kratkih rukava. Preostalo im je jedino da poziraju pred kamerom.

„Vidite sa koliko slasti grize, jede. Sve joj curi niz bradu, koliko ona uživa u svemu tome što je dobila“, dodaje biolog.

Tvigi se u Zoo vrt doselila 1990. godine, kada je imala 24 godine. Da nije kao slonče stigla u zoološki vrt, danas bi verovatno predvodila svoje krdo kao najstarija slonica.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи