Читај ми!

Beograđanin uspeo da stane na jedan od najzahtevnijih vrhova Himalaja

Ama Dablam – jedan od tehnički najzahtevnijih vrhova Himalaja, visok 6.812 metara, dopustio je našem alpinisti Aleksandru Milosavljeviću iz Beograda da kroči na njega 31. oktobra u osam sati i 51 minut po lokalnom vremenu.

Aleksandar Milosavljević je krenuo put Nepala još 13. oktobra zajedno sa još petoro članova tima - hrvatskim alpinistima Leonardom Grubelicom, Lukom Dubravićem, Antonijom Viljac i Rankom Jašovićem iz Beograda.

Putujući ka baznom kampu, prošli su kroz brojne budističke hramove, čuveni Namče Bazar, prešli preko visećih mostova, kroz kanjone, da bi posle pet dana stigli podno Ama Dablama.

Kako bi organizam navikli na nadmorsku visinu koja ih očekuje, alpinisti su od prvog dana po dolasku krenuli sa prirpemama i aklimatizacijom penjući se na okolne vrhove. Uz pomoć svojih šerpasa, Furbe i Mingme, uspeli su više puta da obave adekvatne rotacije na visinske kampove C1 i C2, a sve sa ciljem da postave u visinski kamp C2 svu neophodnu opremu za sam završni uspon.

Nažalost, na početku rotacija na visinskim kampovima Ranko Jašović je zbog zdravstvenih problema bio prinuđen da odustane od uspona.

„Nakon analize vremenske prognoze timski donosimo odluku da krenemo na vrh 30. oktobra. Ustajemo iz šatora na visinskom kampu C2, gde smo odmarali i u 22.15, potpuno obučeni za uspon krećemo kroz mešavinu stene i leda sa visine od 6.200 metara ka vrhu Ama Dablama“, navodi Aleksandar Milosavljević.

Objašnjava da je to jedna od najzahtevnijih deonica rute, jer gotovo da nema mesta za zaklon u slučaju lavina, nema mesta za odmor, a posebno nema mesta za grešku, jer se nalaze u potpuno negostoljubivom okruženju na temperaturi od minus 36 stepeni Celzijusa, sa udarima vetra od 50 kilometara na sat, na potpunim vertikalama frontalnog snežnog pokrivača.

„Nakon gotovo 10 časova konstantnog uspona kroz kuloare i mikseve, dostižemo sam vrh Ama Dablam (6.812 metar) 31. oktobra 2022. u 08.51 po lokalnom vremenu. Ostajemo na samom vrhu nešto blizu 15 minuta, tek da uhvatimo nekoliko lepih kadrova i zbog velike hladnoće odmah nastavljamo sa spuštanjem. Noćili smo u visinskom kampu C2 na 6.200 metara i odmah sutradan spakovali svu opremu i uputili se prema baznom kampu“, kaže Milosavljević.

Jedan od trenutaka koje će zauvek pamtiti sa ove ekspedicije za Aleksandra će biti i to što je po povratku u bazni kamp imao čast da se upozna sa jednim od svojih velikih uzora, Nimsdai Purjaom, koji je nedavno postavio svetski rekord u najbrže popetih svih 14 najviših vrhova sveta, a čiji dokumentarni film Nothing is impossible (Ništa nije nemoguće) se prikazuje na Netfliksovoj platformi.

Na pitanje šta mu je sledeći izazov, Aleksandar odgovara da mu je potrebno malo predaha, ali da će nam možda već za dve godine mahnuti sa onog najvišeg vrha sveta.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво