уторак, 11.10.2022, 07:54 -> 21:32
Извор: РТС
Аутор: Сања Лучић, дописница РТС-а из Италије
Gorgonzola, menta, pistaći... sastojci najboljih tiramisua na svetskom takmičenju u Italiji
Finale "Tiramisu World Cup" održava se svake godine, ali je ovogodišnje takmičenje u Trevizu oborilo sve rekorde.
Na takmičenju se biraju dva tiramisua: tradicionalni i kreativni, a od 600 učesnika iz celog sveta koji nisu profesionalni kuvari, ove godine prvo mesto je osvojio Đuzepe Salvador, preduzetnik iz Venecije, nakon što je šest godina bezuspešno pokušavao da pobedi.
Njegov tiramisu je proglašen za najbolji tradicionalni recept, dok je Marina Soma, studentkinja iz Novare, najmlađa takmičarka od samo 18 godina, osvojila prvo mesto za kreativni tiramisu u stilu sicilijanskog kanola, sa korom od narandže i pistaćima.
Drugo mesto, kao i Premiju italijanske kuhinje, osvojila je Silvija Vijan za tiramisu sa sirupom od mente, pistaćima i „after eight” čokoladicom, a treće mesto je pripalo Frančeski Gajoto za tiramisu od gorgonzole, oraha i smokava.
Tradicionalni italijanski kolač, omiljen u celom svetu nastao je upravo u Trevizu sedamdesetih godina iz kuhinje Ade Kampeol i šefa Roberta Loli Lingvanota kao evolucija tradicionalnog "sbatudin".
Već sada je moguće prijavljivanje za takmičenje naredne godine preko sajta tiramisuworldcup.com.
Коментари