Читај ми!

Požar uništio kamene glave na Uskršnjem ostrvu

Požar koji je zahvatio više od sto hektara Uskršnjih ostrva uništio je neke od kamenih statua po kojima su ostrva poznata.

Požar je prošao kroz Nacionalni park Rapa Nui, oko 3.500 kilometara zapadno od Čilea i uzrokovao nepopravljivu štetu arheološkom lokalitetu.

„Više od 100 hektara je zahvaćeno, zajedno sa delovima područja sa statuama“, navodi se u saopštenju nacionalnog parka.

Rapa Nui na svojoj teritoriji ima više od hiljadu kamenih statua, moaija – džinovskih glava za koje se veruje da su ih isklesali prvobitni naseljenici ostrva.

Područe oko vulkana Rano Raraku, koje se nalazi na Uneskovoj listi kulturne baštine, najteže je pogođeno.

Oko 700 moaija se nalazi u tom području kao i kamenolom odakle je korišćen kamen za njihovu izradu. Svaka moai statua teži desetine tona, a visoke su i do 10 metara. Smatraju se izuzetnim kreativnim i fizičkim podvigom.

Ostrvo je kroz istoriju naseljavao polinežanski narod, a sve do 1888. godine nije pripadalo nikome dok ga Čile nije pripojio.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво