Читај ми!

Bela Hadid hrabro demonstrirala jedinstven susret mode i tehnologije

U Sali tekstila Muzeja umetnosti i zanata u Parizu, Bela Hadid je zatvorila reviju Sebastijana Mejera i Anoa Velana, iz kolekcije proleće/leto 2023. brenda „Koperni“ na Nedelji mode u Parizu u haljini koja je naslikana na njoj u realnom vremenu na samoj pisti. Ovaj legendarni trenutak susreta mode i tehnologije ostavio je snažan utisak na posetioce.

Supermodel Bela Hadid izašla je na pistu samo u donjem vešu, rukom pokrivajući grudi. Zatim je tim stručnjaka na čelu sa dr Manelom Toresom, generalnim direktorom kompanije "Fabrican Ltd", krenuo da prska belu tečnost direktno na njeno telo.

Bela Hadid je strpljivo stajala više od osam minuta. Kada se tečnost osušila, prišla je dizajnerka iz „Kopernija“ i na licu mesta makazama oblikovala izrez i bretele, izravnjala porub i napravila šlic do polovine butina.

Ova tehnologija pravljenja tkanine razvijena je u kompaniji "Fabrican", koju je osnovao španski modni dizajner i naučnik Manel Tores. Specijalna tečnost je sačinjena od pamučnih ili sintetičkih vlakana u rastvoru polimera koji isparavaju kada dođu u kontakt sa telom. Spray-on tkanina može da se nanosi tehnologijom aerosola, industrijskim raspršivačima, robotima i tri-de štampom.

Nakon nošenja, haljina može da se skine i ponovo rastvoriti ako je potrebno, ali se može i oprati i ponovo nositi. U ovaj materijal je moguće integrisati i dijagnostičke uređaje koji bi pratili zdravstvene parametre onoga ko ih nosi.

„Naša je dužnost kao dizajnera da primenjujemo nove tehnologije i pokažemo moguću budućnost odevanja“, rekao je Mejer, dizajner i kreativni direktor „Kopernija“. „Nećemo zaraditi na ovome, ali to je divan trenutak – iskustvo koje izaziva snažne emocije“.

Inače, ovaj performans nije prvo flertovanje sa tehnologijom dvojice kreatora. Prekretnice u njihovoj modnoj karijeri uključuju holografske cvetne printove zalepljene na neoprenske haljine i sakoe ili uske haljine na kojima su krojni delovi bili sastavljeni metalnim alkama.

Velan i Mejer su dodali i da je Bela Hadid jedini model kome su ponudili da ovo izvede zbog njene otvorenosti prema novim tehnologijama.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво