Читај ми!

Sva lica i duša Beograda na fotografijama

Znamenitosti Beograda kao sa razglednice, ali i njegova manje poznata lica, skrivena dvorišta, stare fasade. Sve to čuva Udruženje ljubitelja fotografije „Moj Beograd dušu ima“. Nedavno je proslavilo 10. rođendan, a Udruženje će arhivu fotografija prestonice predstaviti na svojoj osmoj izložbi.

Pravnik, penzioner i zaljubljenik u Beograd. Sve to je Mića Grujić koji iz kuće retko kada izlazi bez foto-aparata. Glavni grad fotografiše svakodnevno i slike postavlja na društvenoj mreži Fejsbuk. Ubrzo su mu se pridružili sugrađani pa je tako nastalo Udruženje ljubitelja fotografije „Moj Beograd dušu ima“.

„Naša grupa je formirana sa namerom i sa željom da okupi ljude koji vole Beograd, koji ga poštuju i koji tu svoju ljubav dele sa drugima. Sa posebnim zadovoljstvom mogu da kažem da ima 68.200 članova, svuda po svetu i nisu samo u Beogradu, u Srbiji. I to nam je jedno veliko zadovoljstvo kada shvatimo da shvatimo da bilo šta kod nas da se objavi to po celom svetu stiže da se vidi. Time ta naša misija traje i dalje. Ja kažem ovo je prvih 10 godina“, priča Miodrag Mića Grujić iz Udruženja „Moj Beograd dušu ima“.

U prvih 10 godina rada ovog neobičog Udruženja nastalo je više od 50.000 fotografija Beograda.

„Na našim fotografijama možete da vidite bukvalno sve i zgrade, ulice, ljude, detalje, znamenitosti, zaista sve može da se vidi i to se ponavlja svaki dan. Mi smo pre svega amateri, nema profesionalaca ali se trudimo da naše fotografije što profesionalnije izgledaju“, navodi ovaj zaljubljenik u fotografiju i naš glavni grad.

Oči uprte u Beograd i iz inostranstva

Beograd sve češće fotografišu i stranci, objašnjava Mića, i kaže da im slike redovno pristižu. Istovremeno, rad ovog udruženja pomno prate naši ljudi u inostranstvu.

„To je zaista specifično. Imao sam prilike da pričam sa čovekom koji je na Novom Zelandu, otišao je tamo pre 50 i više godina i on kaže: Ja na sasvim drugačiji način posmatram te fotografije, vi pogledate i odete a ja vidim – Ijao, to je moja ulica, ja sam se tu igrao, ja sam tu odrastao. Sasvim je druga priča kada to gledamo mi ovde jer znamo svaki ćošak Beograda, a sasvim je druga situacija kada gleda neko ko je otišao davno“, ističe Grujić i navodi da grupa predstavlja neku vrstu prozora u Beograd.

A kroz taj prozor vide se fotografije gotovo svakog skrivenog kutka Beograda. Ipak, ljubitelje fotografije iznova iznenadi neko nepoznato lice prestonice.

„Svakodnevno se pojavi fotografija koja je vaau, što bi rekli klinci. Skoro se pojavila fotografija auto-puta i oblaka pred nevreme, nešto zaista spektakularno. Iskreno govoreći, ne znam koji bi detalj bio, a da već nije zabeležen i da nije snimljen. Deset godina koliko trajemo, toliki broj fotografija, možda ima i nešto što nije snimljeno pa biće snimljeno“, poručuje Mića.

Dok čekamo nove fotografije Beograda, ovi entuzijasti će svoje najbolje radove predstaviti na osmoj izložbi od 3. do 12. oktobra u Kancelariji za mlade u Zemunu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво