Читај ми!

Kostimi u kojima se vladalo na izložbi u Šapcu

U galeriji Međuopštinskog istorijskog arhiva u Šapcu, otvorena je izložba „Vladari u građi šabačkog arhiva“, koja je, osim originalne arhivske građe, publici predstavila i kostime koje su naši vladari nosili kroz vreme. Izložba je realizovana zahvaljujući Radio-televiziji Srbije.

Šapčani su oživeli srpske vladare i njihove supruge na izložbi, koja je uz pomoć originalnih dokumenata iz depoa šabačkog istorijskog arhiva, osvetlila deo života dinastija Obrenovića i Karađorđevića i nacionalnog kulturnog nasleđa.

Tu su pisma, pasoši, fotografije, ukazi i proklamacije, a putovanje kroz vreme započinje dokumentom starim 200 godina – poveljom ruskog grofa iz Peterburga Milošu Obrenoviću iz 1822, koji mu šalje zlatnu medalju Aleksandra Prvog.

„Zatim bih izdvojila povelju o odlikovanju Janka Veselinovića, pismo Stojana Novakovića kralju Milanu Obrenoviću, razne fotografije, fotografiju kraljice Natalije i kralja Aleksandra, fotografiju dolaska kralja Aleksandra Karađorđevića u Šabac 1934. godine", rekla je autorka izložbe Gordana Filipović.

Nesvakidašnja izložba koja čuva dokumenta otkupljena pedesetih godina prošlog veka, osmišljena je zahvaljući pomoći brojnih ustanova kulture i grada.

„Koji je omogućio i RTS-u da dobijemo ove lepe uniforme vladara i da prikažemo nešto drugačiju izložbu nego što je uobičajeno", kaže Svetlana Stanković, direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva u Šapcu.

Izložba o srpskim vladarima najavila je seriju postavki koje su planirane u ovom prostoru arhiva, koji će umesto kancelarija gradske uprave, ponovo biti galerija.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се