Читај ми!

Vile u Banji Koviljači, od sjaja do ruina

U periodu pre i nakon Velikog rata, Banja Koviljača bila je mesto u kojem su viđeni ljudi tog doba gradili velelepne vile, koje su bile oličenje njihovog društvenog statusa, ali i stvar prestiža. I dok neke vile i dalje čuvaju duh prošlih vremena, većina propada.

Od pedesetak vila u Banji Koviljači koje su nekada bile ukras ovog lečilišta, većina je u lošem stanju. Zbog nerešenih imovinskih pitanja, nebrige vlasnika ili komplikovane zakonske procedure, ova zdanja prepuštena su zubu vremena.

Jedna od najmodernijh vila u predratno vreme, bila je vila Draga koju je gradio ugledni loznički trgovac, inače veliki prijatelj kralja Petra, zbog čega je i sam kralj boravio ovde.

Godinama kasnije, vilu su otkupile Železnice Srbije u čijem je vlasništvu i danas. Vila Draga odavno je izgubila svoju svrhu, a sada predstavlja samo ruglo. 

U želji da sačuvaju vile koje su decenijama propadale, meštani su pre nekoliko godina bili pokretači inicijative za spas Kur salona, koji je uz pomoć države dočekao svoju rekonstrukciju. Najveći broj ovakvih objekata, ipak je u privatnom vlasništvu, ali samo retki vode brigu o njima.

„Dobar deo tih vila je podeljen kao stanovi za nezbrinuta lica u nekom vremenu koje je iza nas, i oni ili nemaju želju ili nemaju volju, uglavnom te vile su mnogo više devastirane nego u one u koje privatnici ulažu neka sredstva“, objašnjava Milan Gavrilović, vila doktora Petrović.

Od sjaja do ruina 

Primere dobre prakse uz vilu doktora Petrovića, predstavlja i vila Samokres koju je 1927. godine projektovao prestižni arhitekta Milan Minić. Porodica Avramović vilu je otkupila od naslednika, a nakon složene rekonstrukcije, vrata velelepnog zdanja otvorili su za goste iz celog sveta.

„S obzirom na to da je vila pod zaštitom regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo njihove smo ispoštovali smernice gde smo morali da zadržimo spoljašnju izgled kompletno“, kaže Verica Avramović i naglašava da je za obnovu zbog toga bilo potrebno mnogo više vremena jer je trebalo pronaći autentične majstore, majstore starih zanata da bi se napravilo sve kako je bilo originalno.

O raskošnom životu u Koviljači u vreme Karađorđevića, najbolje svedoče knjige u kojima su, između ostalog, sačuvane i autentične slike i razglednice u kojima se vidi pravi sjaj objekata koji danas predstavljaju ruine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво