Читај ми!

„Žestival" - od užičke klekovače u Briselu do bogate manifestacije u Srbiji

Krajem 19 veka, Užičanin Toma Numović, preduzetnik na sajmu u Briselu, izlagao je užičku klekovaču. Sa tog sajma se vratio sa zlatnom medaljom. To je bio povod da se 2006. godine organizuje festival voćnih rakija na Rakijskoj pijaci ispred kafane Kongo.

Deset godina kasnije Žestival je obnovljen. Sada, 2022. godine, sedmi Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa „Žestival" biće otvoren u nedelju 22. avgusta.

Tokom osam dana, festival će objediniti tradiciju, kulturno nasleđe i prirodu. Manifestacije je osmišljena kao poslovni događaj koji afirmiše i ohrabruje proizvođače autentičnih proizvoda, pravljanih na tradicionalan način da svoje proizvode iznesu na tržište.

„Užice jeste grad festivala, i u ovom renutku grad Užice je jedan od bajveselijih, najšarenijih gradova u Srbiji i šire. U ovom trenutku je i festival Licidersko srce, gde je preko hiljadu dece iz celog sveta dolazilo u naš grad u avgustu", rekao je Branislav Mitrović, predsednik Organizacionog odbora „Žestivala", i dodao da se posle tog festivala odmah nastavlja sa Žestivalom, ove godine - sedmi put.

Kaže da je zadatak festivala da prepozna i sačuva vrednosti kao što su prirodne lepote, materijalno i nematerijalno kulturno nasleđe, ali i da ohrabri proizvođače tradicionalnih autentičnih proizvoda, među kojima će se i birati najbolji.

Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regije Zapadna Srbija dodaje da je turistička poseta u užičkom kraju ove godine izuzetna uz porast od 70 odsto. Vratili su se i turisti iz inostranstva, koji navode da im se najviše dapada očuvana priroda, planine i kulturni spomenici poput rekonstruisanog Starog grada Užica iz 14. veka.

Bogat prateći program - grnčarija, humor, književnost... 

U okviru Festivala, ove godine je planirana i promocija knjige Dragana Bosnića Stari srpski gradovi.

Najavljen je niz koncerata, nastupa kulturno-umetničkih društava, ali i Dečja olimpijada, porodični susreti, a posedioci će uživati i u ukusnim specijalitetima kao što je komplet-lepinja... Posebno atraktivan će biti program Povratak prirodi u klisuri reke Đetinje.

„Žestival" je međunarodni festival, na kome svoje mesto nalaze pre svega proizvođači iz Užičkog kraja, ali i iz svih ostalih delova Srbije: Kosova i Metohije, Vojvodine kao i Crne Gore, Republike Srpske, Bosne hercegovine.

„Žestival" promoviše i elemente nematerijalnog kulturnog nasleđa, lončarija iz Zlakuse, kolo, krsna slava, pevanje iz vika, erski humor, spravljanje rakije šljivovice, izrada drvenih čutura, kazandžijski zanat, zdravice, ćilimarstvo, trubaštvo.

Posetioci će moći da se upoznaju sa tajnama spravljanja rakije, i pravljenja grnčarije.

„Erski humor je nešto po čemu je poznat zlatiborski kraj i mi koristimo ovaj festival da ukažemo na tu tradiciju da podsetimo i da obnovimo tu tradiciju i priču o erskom humoru", kaže Mitrović.

Ovogodišnji festival promoviše povratak prirodi, pre svega očuvanje reke Đetinje i njene klisure. Rađen dodaje da će biti i sadržaja namenjenih planinarima i ljubiteljima pešačenja u prirodi.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво