Čitaj mi!

Moravski maratonac oborio Ginisov rekord u plivanju jednom rukom

Šezdesetpetogodišnji Trsteničanin, Radisav Raka Pantović, nedavno je, mada još uvek nezvanično, oborio Ginisov rekord u plivanju jednom rukom. On je na Savi kod Šapca preplivao 13 kilometara.

Zapadnu Moravu, prvi put, preplivao je sa ocem pred polazak u osnovnu školu. Radisav Pantović, čuveni moravski maratonac, skakač u vodu, kormilar čamca, alas – nakon nekoliko decenija treninga ostvario je svoj san.

„Ja sam isplivao 13 a mogu da plivam mnogo više. Nisam se oprobao. Ja sada moram da budem na Savi nekoliko dana, 10 do 15 dana, da krenem sa 10 kilometara pa da popnem na 15 pa da idem na 20 kilometara. Imam samo taj jedan dan u godini. Više puta se dešavalo da ta voda i nije baš kako treba ili duva vetra. Jednog dana me sačekala neka košava. To su talasi kao da sam na moru“, Radisav Pantović iz Trstenika:

Plivanje jednom rukom je sportska disciplina kojom se retko ko bavi u svetu.

„Plivanje jednom rukom je nešto fantastično. Znači, puta šest, jer tu vam telo nije u samom balansu. Telo je na jednoj strani, radi samo jedna polovina tela i javljaju se problemi, kao što su grčevi koje je nemoguće rešiti okretanjem na drugu stranu kao što je to slučaj kada se pliva sa obe ruke. Tako da je to kod Rake fascinantno“, ističe Nemanja Petrović, moravski maratonac iz Trtsenika.

„On je počeo da forsira nešto što ovde niko nije. Bavio se tim plivanjem jednom rukom i imao izvanredne rezulatate u to smislu. Svakodnevno ga vidimo kako tu trenira, pliva. Nekima je to malo čudno, nisu do sada videli, ali eto on je obarao neke rekorde“, kaže Dragan Radovanović, predsednik Društva sportova na vodi „Zapadna Morava“.

Vrhunski rezultat koji je Radisav ostvario na Savi, mora da ponovi, kako bi to uskoro zabeležila Ginisova komisija i zvanično ga proglasila svetskim rekorderom u plivanju jednom rukom.