Читај ми!

Kraljevske šoljice i nizanje bisera uz tortu - radionice u Domu Jevrema Grujuća

U Domu Jevrema Grujića, prvom privatnom muzeju u Beogradu, ovog leta održavaju se kreativne radionice za odrasle, na kojima se predstavljaju stari umetnički zanati.

Slike, umetnički predmeti, odeća dinastija Obrenovića i Karađorđevića, stari žurnali i pariske toalete... Među svim tim stvarima, posetioci mogu da nauče kako da sami naprave, na primer, repliku ogrlice kraljice Natalije.

„I onda sam ja našla približno takve bisere, odnosno, to su staklene perle, koje vrlo liče na te originalne bisere i videla da to uopšte nije komplikovana tehnika. Može svako ko apsolutno nikada nije probao da napravi neku ogrlicu ili nakit, moći će da napravi za recimo tri sata, koliko traje ova radionica", rekla je Marijana Kovačević, predavač u onlajn umetničkoj školi.

U ambijentu gde je kraljica Natalija pila čaj kod prijateljice Jelene Grujić, publika se upoznaje sa srpskom istorijom, na mestu gde je ona stvarana.

„U pitanju su remek-dela naših najvećih slikara Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, onda kraljevski darovi, predmeti koje su lično srpske kraljice Marija i Natalija Obrenović poklanjale članovima porodice. Pored toga ovde možemo da nađemo jednu od najstarijih kolekcija šoljica, što je našim posetiocima jako interesantno. Obično muzeji to ne čuvaju i ne izlažu kao umetničke predmete, a mi želimo da sačuvamo uspomenu na neke važne susrete koji su se ovde desili, tako da smo svaku šoljicu iz koje je pio neki pripadnik kraljevske porodice, ostavljali tokom godina sa strane, tako da baštinimo preko 30 takvih šoljica", kaže direktorka Doma Jevrema Grujića, Branka Conić.

U jednom od salona gde su nekada održavani balovi pripadnici različitih generacija uče neke pomalo zaboravljene tradicionalne veštine poput veza i heklanja.

Kreativne radionice pripremaju muzej Dom Jevrema Grujića i onlajn umetnička škola, sa ciljem da promovišu umetnosti i kulturu na inspirativan i moderan način.

„Dolaze jako mlade devojke, žene srednjih godina, imamo i devojčice koje dolaze sa mamom, ili mama i ćerka od dvadesetak godina. I nas vezuju zajedničke teme, vezuje nas tema ove radionice, interesovanje za našu istoriju i kulturu i tako se stvore neke priče. Stvori se neka lepa atmosfera i imate utisak da ste na nekoj sedeljci, gde možete i da porazgovarate, čujete nešto, dobijete osveženje, čaj ili kafu, parče torte kraljičine... Provedete jedno kvalitetno popodne i uz to napravite sami svoju ogrlicu koju ponesete", dodala je Kovačevićeva.

U narednom periodu radionice će se održavati subotom a planirano je da se vezu inicijali, izrađuju ogrlice, podmetači za čaše, ukrasi za šešire...

Baš kao i u minulo doba, radionice su prilika da se priča o istoriji, davnim vremenima i savremenim temama.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије