Читај ми!

Zašto je porodica Panić iz Vilova poljoprivredu zamenila cvećarstvom

Porodica Panić iz Vilova je pre tri godine poljoprivredu zamenila cvećarstvom, proizvodnjom lizijantusa, biljke koje potiče iz Južne Amerike i najsličniji je ruži. Biznis danas cveta u raskošnim bojama.

Baškari se lizijantus pod Titelskim bregom na oko hiljadu kvadrata plasteničke proizvodnje. Više od 1.500 veza ovog raskošnog cveća svakodnevno stiže u cvećare u Novom Sadu i Beogradu. Pre tri godine bili su pioniri u proizvodnji pustinjske ruže. Danas konkurencija nije mala, ali podstiče bolji kvalitet.

„Volimo cveće, to je ono prvo. Ima da se radi dosta, ali opet, kad njega vidimo kako je lepo, zaboravimo sve, odmorimo se onda u njemu“, kaže Dragana Panić.

Od sadnje do rezidbe prođe oko četiri meseca, a berba cveća zahteva celu porodicu u plasteniku mesec i po dana. Svaka pomoć je dobrodošla, a dečija posebno. Tada se na lepotu, doda radost. Ćerka Mina kaže da je zaštitno lice proizvodnje.

Razmišljanje o proširenju posla zahteva dodatnu radnu snagu. Na tržištu vlada potražnja, pa se novi plastenik planira za novu sezonu. Zimsko cvetanje zahteva dogrevanje što je dodatni trošak pa se dogreva samo rasad koji stiže iz Holandije. Leti mu naravno ne treba još toplote.

„Obično imamo u dve ture u februaru i martu. Uzimamo po periodu cvetanja da nam ne stigne sve odjednom“, napominje Dragana.

Pustinjska, lažna ruža, japanska ili prerijska - mnogo je sinonima za lizijantus, cvet koji podseća na raskošne južnoameričke vrtove iz kojih je potekao, a prija mu i zemljište Bačke. Simbolizuje, kažu, ljubav i sreću u domu, a sudeći po Panićima ovo verovanje zaista deluje.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара