Читај ми!

Radio-amateri, prva društvena mreža – najvažniji kada svi otkažu

Poznati su po druženju, takmičarskom duhu i međusobnom poštovanju. Radio-amateri su, prema mišljenu mnogih, prva društvena mreža. U kriznim situacijama i najvažnija, jer kada sva sredstva komunikacije otkažu, tu su radio-amateri.

Ruski kosmonaut Jurij Gagarin najpoznatiji je radio-amater koji se obreo u svemiru.

Komunicirajući radio talasima, radio-amateri su u prošlom veku, još pre interneta i društvenih mreža, jedini bili u prilici da znaju šta rade i kako se osećaju kolege na drugom kraju sveta.

„Kada sam ja bio osnovac nije postojala šansa da stupim u komunikaciju s nekim s druge strane planete putem društvenih mreža, mogao sam to preko radio-talasa, i to je bio put“, kaže Ivan Čakarević – YT1CI, iz Saveza radio-amatera Srbije.

Janko Mihailović – YT0C, iz Radio kluba Sevojno priča da je već ušao u radio-amaterizam dok su društvene mreže postojale, ali da radio-amaterizam živi već 40 godina i prati nekako i društvene mreže i ceo IT sektor.

Broj radio-amatera u svetu ne opada, u Americi je aktivno preko 700.000, a u Srbiji oko 5.000 licenciranih članova. Težnje starih članova su da kod mladih osoba, i pored novih tehnologija i društvenih mreža, probude zainteresovanost za radio-amaterizam.

„Radio-amaterizam je i nastao kao neka vrsta prve socijalne mreže, jer su se radio-amateri koristeći komunikaciju preko radio talasa, praktično družili, to je jedan od važnih faktora radio-amaterskih“, dodaje Zoran Mladenović – YU1EW, iz Saveza radio-amatera Srbije.

Boban Jovanović Yt1JB iz radio-kluba „Klokoč“ Arilje ispričao je da je radio-amaterizam hobi, jedna ljubav koja se stekne u mlađim danima i praktično traje celog života, gde se sklapaju prijateljstva, druženja, takmičenja.

Tokom poplava, zemljotresa, rata, radio-amateri su tu uvek kada je najteže. Za vreme bombardovanja NATO je radio-amatere proglasio paravojnom formacijom. Njihov značaj se video prilikom poplava u Obrenovcu, gašenja požara na Staroj Planini.

„Dešava se da čak i kad profesionalne službe zataje da se radio-amateri upotrebljavaju kao neka vrsta rezervne komunikacije“, ističe Zoran Mladenović iz Saveza radio-amatera Srbije.

Ivan Čakarević iz tog Saveza kaže da se to nepravedno zove radio-amaterizam, kao nešto pežurativno amaterski, ali u suštini nije, jer morate da imate profesionalno znanje, jer profesionalno vi dobijate rešenja od drugih, a ovde sve morate sami.

„Radio-amateri su bili uvek ti koji su isprobavali nove tehnologije i prvi su testirali sve što je bilo potrebno i uvodili dalje u nauku“, kaže Aleksa Jovanović – YT5AKO, iz ariljskog radio-kluba „Klikoč“.

Ipak, čini se, da su radio-amateri, danas, prilično zaboravljeni u odnosu na to da su nekada delovali u svim gradovima, i da je svaka opština imala jedan klub.

„Radio amaterizam ima značajnu ulogu u društvu, u smislu obrazovanja mladih ljudi, i u onim neželjenim situacijama, vanrednim situacijama“, dodaje Boban Jovanović.

Miroslav Maksimović iz Saveza radio-amatera Srbije napominje da se manje obraća pažnja na radio-amaterizam, ali da po njemu nije izgubio na značaju.

„Nije za džabe rečeno još ranije kad sve veze otkažu tu su radio-amateri“, kaže Maksimović.

U nekim zemljama radio-amateri su veoma cenjeni i poštovani, jer su to svojim znanjem, veštinama i aktivnostima u lokalnim sredinama zaslužili. Radio-amateri se smatraju pionirima u osnivanju i izgradnji domaće radio-difuzije.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво