Читај ми!

„Kafana kod Mira“ u stranicama uglednog gastronomskog vodiča

Najstarija kafana u Srbiji, „Kafana kod Mira“ u selu Bogutovac nadomak Kraljeva, našla se na stranicama „žute knjige“ međunarodnog gastronomskog vodiča "Gault & Millay".

Sedam inspektora je u potpunoj anonimnosti prethodnih godinu dana istraživalo i ocenjivalo srpsku gastronomsku ponudu. Njihov rad, ocene i utiske o usluzi, cenama i atmosferi u srpskim lokalima ispisani su na preko 360 strana Gault & Millay, „uglednog putokaza ka najboljim ukusima Srbije“, navodi se u obrazloženju koje je stiglo na adresu braće Predraga i Nenada Matovića, vlasnika kafane „Kod Mira“ na Ibarskoj magistrali.

„Velika čast nam je ukazana. Srećni smo i zbog nas ali i svog oca Mira po kome ovaj objekat nosi ime“, rekao je Predrag za RTS.

Prvi vlasnik kafane bio je trgovac iz Beograda Sima Matović, a posao se prenosio s kolena na koleno. Po predanju, osnovana je 1827. godine, dok naslednici, danas sedma generacija, tvrde da je radila i pre toga, ali u nešto drugačijem obliku.

Gault & Millay (Go i Mijo) već decenijama se, od 60. godine prošlog veka, intenzivno trudi da pronađe i svojom pozitivnom ocenom nagradi dobre restorane u kojima se gost izvrsno oseća.

Postulati kojih se ovaj vodič pridržava pri ocenjivanju restorana su: da je potpuno nezavisan od restorana; ocenjivači su provereni gurmani i poznavaoci hrane i vina, koji su prošli G&M obuku; inspektori su anonimni i uvek plaćaju račune; lokale posećuju u normalnim uslovima njihovog rada; svake godine inspektori ponovo posećuju i ocenjuju restorane; sve posete, ocene i prezentacija u vodiču i na internet stranici Gault & Millay su za ugostiteljske lokale besplatni i ne mogu se kupiti.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво