Читај ми!

Kad guavi i pustinjskoj ruži prija banatska klima - dobija se veličanstven vrt

Jovan i Davorka Ilić iz Pančeva u svojoj bašti uspevaju da gaje mediteranske biljke koje retko gde mogu - u našoj zemlji da procvetaju i daju plodove.

Kad Ilići otvore kapiju svog bajkovitog dvorišta dočekaju vas najpre olijanderi visoki 3,5 metra koji imaju desetak nijansi različitih boja. Mnogi dok ovo ne vide ne veruju da je moguće da izgledaju ovako raskošno u banatskoj ravnici.

„Postoji stara poslovica za olijandere, da noge budu u vodi, a glava na suncu. Svako veče oni se zalivaju po dva, tri sata i ne znamo više u koje saksije da ih stavimo, jer su velike i sve su unutra žile, azemlje ima malo i traže mnogo vode", priča Jovan Ilić, uzgajivač cveća.

Čitav dan Jovan i Davorka provode u bašti, imaju mnogo polsa, ali zauzvrat dobijaju pregršt boja i mirisa, ali i plodova od banana, limuna, nara, guave, kumvkata, a kako kažu lepotica dvorišta je palma koja je teška više od 400 kilograma.

„Zauzvrat dobijamo jedan mir i tišinu ovde. Imamo lep miris, jer svaki cvet je specifičan i vi bi ste rekli da su isti, ali svaki ima svoju nijansu i svoj miris. Samo jedan cavte ništa ne znači, već svioni čine jednu grupu, kao i kod ljudi, pojedinac ništa ne znači bez grupe", dodaje Jovan.

U bašti Ilići uzgajaju i ukrasne koprive, kineski ukrasni krompir, iz Tunisa su doneli pustinjsku ružu kojoj prija banatska klima, a nova biljka je planika koja cveta u septembru i od koje plodove u januaru ne očekuju, mada su u ovoj porodici već dokazali da su čuda moguća.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво