Читај ми!

Šta ste u stvari dobili kada u Srbiji nekome kupite zvezdu

Delić kosmosa, izgleda, može imati svako od nas. U Srbiji možete kupiti zvezdu, dati joj ime i za to dobiti potvrdu. Prodavci, kažu da je interesovanje veliko. Astronomi ističu da nebeska tela nisu ničije vlasništvo, a u Uniji potrošača da nema zakonskih nepravilnosti.

Na nebu postoji 3.000 zvezda koje su vidljive golim okom. I milijarde onih koje ne možemo videti, ali ih možemo kupiti, nazvati po želji ili pokloniti nekome. I to veoma lako.

„Zainteresovana osoba se nama javi, odabere u kom sazvežđu želi da bude ta zvezda. Nakon toga odabraće koje ime ta zvezda će da nosi, od kog datuma treba da nosi i kratku posvetu. I onda se pristupa izradi fizičkog dela paketa koji podrazumeva sertifikat, mapu i to pismo", kaže Risto Smoljo, predsednik Društva astrologa Srbije.

I za tri do četiri dana zvezda je vaša. Povodi su različiti - rođendani, godišnjice, venčanja. Stručnjaci tvrde da je reč o pomodarstvu i da je apsurdno da neko prodaje nešto što nije njegovo vlasništvo.

„Kada ljudi dođu i postavljaju pitanja - šta su oni dobili za taj novac, mi im samo kažemo dobili ste pravo da se ta zvezda zove po vašem imenu, ali isključivo u njihovom internom katalogu. U zvaničnim katalozima zvezde nose samo kataloške oznake, ne naša imena", objasnio je Jovan Aleksić, iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković".

„Ovaj vid trgovine je zakonom dozvoljen, međutim postoji obaveza trgovaca da predugovorno informiše potrošača da je reč o simboličnoj, a ne stvarnoj kupovini, kao ni da sertfikati koje trgovci izdaju nisu registrovani", istakla je Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

Kupci moraju biti svesni šta kupuju.

„Koliko imamo pravo da imenujemo neku zvezdu, toliko nemamo to da radimo. Tako da je to čisto simboličan poklon", dodaje Risto Smoljo.

Ideja o kupovini zvezda nastala je pre skoro tri decenije u Americi, kada je jedan Kanađanin želeo da zvezdu nazove po svojoj ćerci.

Nekima ni ovo nije dovoljno, pa kupuju i parcele na Mesecu ili Marsu. Najveći vlasnici su Izraelci, dok je Kina jedna od retkih zemalja koja je zabranila ovakvu vrstu kupovine.

Kupci su uglavnom holivudske zvezde, mada, kažu, ni mi ne zaostajemo za Holivudom. Bilo da smo za ili protiv, jedno je sigurno - zvezde podjednako sijaju svima nama i to potpuno - besplatno.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи