Читај ми!

„Pun mesec”, najveća slatkovodna raža od 300 kilograma ulovljena u reci Mekong

Naučnici ističu da je raža od 300 kilograma uhvaćena u reci Mekong u Kambodži najveća slatkovodna riba koja je ulovljena do sada. Prethodni rekordni ulov je džinovski som od 293 kilograma koji je ulovljen na Tajlandu 2005. godine.

Ne postoji zvanična evidencija ili baza podataka o najvećim slatkovodnim ribama na svetu. Reka Mekong je bogata biodiverzitetom, ali prekomerni ribolov, brane i zagađenje ugrožavaju krhki ekosistem. Reka teče sa Tibetanske visoravni kroz Kinu, Mjanmar, Tajland, Laos, Kambodžu i Vijetnam.

„Za 20 godina istraživanja džinovskih riba u rekama i jezerima na šest kontinenata, ovo je najveća slatkovodna riba koja je do sada ulovljena u svetu”, istakao je Zeb Hogan, biolog koji vodi „Čuda Mekonga”.

„Pronalaženje slatkovodne raže je redak pozitivan znak nade, pogotovo zato što se dogodila u Mekongu, reci koja se trenutno suočava sa mnogim izazovima", dodao je dr Hogan, koji je i profesor na Univerzitetu Nevade.

Projekat očuvanja vrsta sarađuje sa Upravom za ribarstvo Kambodže na uspostavljanju mreže ribara koji – ukoliko ulove džinovsku ili ugroženu ribu – odmah obaveštavaju istraživače.

Lokalni ribar na ostrvu Ko Prea, tokom noći 13. juna ulovio je veliku ražu, dugu 3,98 m, širine 2,2 metra, i odmah obavestio naučnike.

Raža je obeležena akustičnom oznakom i ponovo vraćena u reku.

„Ulovljena raža je dokaz da svet prirode još može da donese nova i izuzetna otkrića i da su mnoga najveća vodena bića i dalje veoma nedovoljno proučena", istakao je profesor Hogan.

Džinovska slatkovodna raža je ugrožena vrsta. Ovo je druga džinovska raža koju je tim pregledao.

„Kada se pronađu rekordne ribe, to znači da je vodeno okruženje i dalje relativno zdravo. Ovo je u suprotnosti sa onim što smo videli na mestima kao što je reka Jangce, gde su naučnici prijavili izumiranje nekih vrsta riba”, napomenuo je profesor Hogan.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара