Читај ми!

Medicinski tehničari sa VMA u Šarenici predstavili sestrinske uniforme kroz vreme

Da li ste se ikada zapitali kako je nekada izgledala uniforma medicinskih radnika? Danas bele boje, svedena i jednostavna, kroz vreme - raznolika. U studiju Šarenice, prvi put predstavljena je uniforma medicinskih sestara kroz vreme. Gledaoci su imali priliku da vide uniformu Kosovke devojke, koja je prema predanju bila prva srpska bolničarka, uniformu Nadežde Petrović, ali i onu iz vremena variole vere.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sestrinstva, koji se u svetu obeležio 12. maja, za najbolju medicinsku sestru proglašena je Mara Tešić iz Službe za zdravstvenu negu Vojnomedicinske akademije. Ona je u Šarenici istakla da je velika čast što je dobila ovakvo priznanje.

„Prvi put smo ove godine uveli našu medalju naše medicinske sestre Verice Ćorluke. Ona je bila i prva moja glavna sestra na početku moje karijere, i bila je moja vodilja kroz celu moju karijeru. Dobiti jednu ovakvu nagradu je zaista velika čast i ja sam vrlo počastvovana i u isto vreme uzbuđena. Verica Ćorluka je bila vizionar, sestra vizionar, ona nam je postavila dobre temelje, stabilne temelje na kojima sada gradimo, radimo i našu službu za zdravstvenu negu, unapređujemo sestre, ali kada imate dobar temelj - onda nije teško", objašnjava Mara Tešić.

Medicinske sestre većinu svog vremena provode na poslu, nego sa porodicama.

„Krenemo ujutru na posao, mi nikada ne znamo kada ćemo da se vratimo kući. Naše porodice trpe zbog toga, ali mi smo se same opredelile i izabrale taj poziv i šta je vama prva asocijacija kad čujete sestra - ljubav, pažnja, pružena ruka, humanast... E pa mi smo uvek tu za potrebe onih kojima je ta pomoć potrebna", kaže Mara.

Veliku podršku medicinskim radnicima pružali su i građani Srbije, koji su ih u vreme korone pozdravljali aplauzima.

„Oni aplauzi koji su usledili u teškim vremenima su nezamenljivi. Dakle, nama je bilo u početku jako teško i imali smo nedoumice da li ćemo izdržati i brinuli smo se i za svoje zdravlje za zdravlje svojih najmilijih za zdravlje svih građana. Dilema je bila hoćemo li izdržati, ali kada su usledili ti aplauzi sa terasa sa prozora, mi smo dobili takvu snagu da više nije bilo pitanja da li ćemo izdržati. Izdržali smo. Hvala puno za aplauze", istakla je Mara.

Bojana Tešić, načelnik Službe za zdravstvenu negu VMA kaže da je njihov poziv zaista jedinstven i da u svakom čoveku budi ono što je najbitnije, a to je humanosti i posvećenost poslu.

„Biti medicinska sestra je zaista značajan poziv, a ujedno i na neki način i naučiti u startu našeg poziva kako da živimo pored pacijenta, da živimo sa njegovim patnjama, brigama, hitnim stanjima, čak i etičkim nedoumicama. Mi medicinske sestre kao deo tima ili samostalno učestvujemo u svim aspektima zbrinjavanja pacijenta od prijema do pripreme za povratak u svoju socijalnu sredinu odnosno u povratak na život sa svojim članovima porodice. Naš poziv je zaista human i zaista bi predložila svim budućim srednjoškolcima da se odazovu ovom humanom pozivu, zaključila je Bojana.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво