Читај ми!

Otkrivač mina, džek rasel Patron, dobio medalju od Zelenskog

Ukrajinski pas koji otkriva prisustvo mina dobio je medalju nakon što je pronašao preko dve stotine eksplozivnih naprava.

Volodimir Zelenski je nagradio Patrona, psa rase džek rasel, koji se u Ukrajini smatra simbolom otpora Rusiji.

Patron je zaslužan za otkrivanje više od dvesta eksplozivnih naprava od početka rata u Ukrajini i sada je dobio orden za zasluge.

Priznanje za dvoipogodišnjeg psa predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uručio je njegovom vlasniku na svečanosti u Kijevu.

Terijer, čije ime na ukrajinskom znači „municija", njuši i detektuje mine i eksploziv u severoistočnom gradu Černigovu i posebna je maskota državne službe za vanredne situacije.

Postao je nacionalni simbol otpora Ukrajine protiv Rusije i redovno se pojavljuje u video-snimcima na zvaničnim ukrajinskim kanalima društvenih medija.

Zelenski je uručio nagrade Patronu i njegovom vlasniku Mihailu Ilievu na konferenciji za novinare, zajedno sa kanadskim premijerom Džastinom Tridoom, koji je u nedelju došao u iznenadnu posetu toj zemlji.

„Danas želim da nagradim one ukrajinske heroje koji već čiste našu zemlju od mina. A zajedno sa našim herojima, tu je i divni mali Patron – koji pomaže ne samo u neutralisanju eksploziva, već i da nauči našu decu neophodnim bezbednosnim pravilima u područjima gde postoji opasnost od mina", rekao je Zelenski u izjavi posle ceremonije.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара