Читај ми!

Zašto neke vrste kineskog čaja dostižu astronomske cene

Prestižni restoran u kome se poslužuju vrhunski čajevi „Glasbeli ti lab“ u okrugu Kozvej bej u Hong Kongu, specijalizovan je za ulong čaj koji uspeva na stenovitim obroncima planinskog venca Vuišan i jedna je od najskupljih vrsta čaja na planeti. Uživanje u šoljici ovog čaja staje 3.577 dolara.

Najpoznatije sorte ulong čaja (tradicionalni, polu-oksidirani kineski čaj) iz oblasti Vuišan uključuju više različitih vrsta, ali najcenjenija u „Glasbeliju“ je retka sorta Roukvej čaja iz istoimenog potoka u dolini planina Vuišan.

Maloprodajna cena ovog čaja je 4.560 dolara za 25 grama, ili 184.615 dolara za kilogram. Uživanje u jednoj šolji čaja u restoranu, za koju će biti upotrebljeno oko pet grama listova čaja, staje 3.577 dolara.

Aukcije čaja

Veoma visoke cene retkih čajeva već dugo dominiraju na berzama u Kini i ova pojava nije novi trend. Još 2002. godine, 20 grama Da Hong Paoa čaja sa planine Vuipan, nekada rezervisanog samo za careve – prodato je na aukciju u Guangdžou za 28.000 dolara. Godine 2009. 100 grama zelenog čaja iz Anhuija na aukciji u Jinanu je prodato za 31.300 dolara.

Nedavno, u decembru 2021. godine, odeljenje aukcijske kuće „Sotebis“ u Hong Kongu je pokrenulo prvu aukciju čaja, fokusirajući se na drevnu sortu Puerh čaja. Čajni kolač od 330 grama (komprimovani listovi čaja u obliku kolača) prodat je za 72.150 dolara.

Razumevanje kineskog čaja

Postoji šest glavnih vrsta kineskog čaja – zeleni, beli, žuti, ulong, crni i tamni čaj. Svaki od njih je kategorisan prema tome kako se listovi obrađuju i koliko dugo fermentiraju. (Zeleni čaj je nefermentisan, dok je tamni čaj dvostruko fermentisan.)

U svakoj kategoriji postoje različite vrste čajeva koji su nazvani po različitim kriterijumima. To može biti lokacija na kojoj je ubran. Puerh čaj, na primer, potiče samo sa određenih mesta u Junanu.

Listovi su takođe važni. Lapsang Soudžong koristi ceo list čaja, dok Jin Jun Mei koristi samo pupoljke listova.

Šta je dobar čaj

„Da biste razumeli zašto su neki čajevi skupi, prvo morate da razumete šta je dobar čaj“, objašnjava Ving Jeung, vlasnica „Glasbeli ti laba“.

Ovo je iznenađujuće izazovno pitanje na koje treba odgovoriti uprkos činjenici da je čaj jedan od najpopularnijih napitaka na svetu.

„Glavni problem sa kineskim čajem je taj što nema subjektivnog odgovora na to šta je dobar čaj. Postoji mnogo sentimentalnih priča i umetničkih elemenata kada je u pitanju prodaja čaja, ali tako malo o stvarnim ukusima čaja“, kaže Jeung, koja je radila i u industriji vina.

Nedostatak dobro priznatog sistema standardizacije doprinosi konfuziji u pogledu cena.
U poređenju sa vinom ili kafom, tržište je manje transparentno, što otežava potrošačima da saznaju koliko bi određena vrsta čaja trebalo da košta i zašto.

Jeung tvrdi da je njen tim u poslednjoj deceniji potrošio čaja u vrednosti od oko pet miliona dolara u potrazi za odgovorom na to pitanje, što ih je navelo da otvore „Glasbeli“ 2021. godine.

Ime „Glasbeli“ inspirisano je drevnim kineskim polumitološkim bićem, Šenongom.
Prema legendi, Šenong je imao providan stomak. Da bi pomogao svetu da testira upotrebu i toksičnost vegetacije, Šenong bi probao svaku biljku na koju je naišao i zabeležio kako se promenila u njegovom telu, uključujući i čaj.

Jeung se nada da će njen restoran pomoći da se, zahvaljujući modernom i naučnom pristupu čaju, uneti više reda na tržište čaja.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара