Читај ми!

Otkaz u Tesli zbog recenzije na Jutjubu

Kompanija „Tesla“ je otpustila Džona Bernala koji je radio u sektoru za proizvodnju autopilota, pošto je on na svom Jutjub kanalu objavio recenzije u kojima je demonstrirao kako kompanijski "Full Self Driving" (FSD) Beta sistem ima određene manjkavosti.

Ne samo što je dobio otkaz, već je kompanija „Tesla“ Džonu Bernalu, koji na Jutjubu ima kanal AI edikt, onemogućio pristup FSD Beta sistemu u njegovom ličnom automobilu „tesla model 3“ iz 2021. godine, uprkos tome što u softveru nema bezbednosnih „udara“.

FSD Beta opcija se najbolje može sažeti kao skup novih funkcija pomoći vozaču koje nisu završene ili iz njih nisu potpuno otklonjene greške. Glavna među njima je funkcija „autonomno upravljanje na gradskim ulicama“, koja omogućava automobilu da se kreće po složenim urbanim sredinama bez potrebe da vozač pomera volan.

Vlasnici Teslinih automobila prvo moraju da kupe FSD za 12.000 dolara ili da se za 199 dolara pretplate na mesečno korišćenje u Sjedinjenim Državama, a zatim da dobiju veće bezbednosne funkcije od softvera koji prati njihove navike u vožnji.

Iako u odluci o otkazu Džon Bernal nije dobio obrazloženje, zna se da „Tesla“, kao i druge kompanije iz Silicijumske doline veoma neguju kulturu lojalnosti. Kritike koje se iznose unutar kolektiva se tolerišu, ali se kritike iznete u javnosti smatraju za nelojalnost.

Poreklo kanala AI edikt

Bernal je počeo da radi u fabrici za proizvodnju električnih vozila Ilona Maska kao stručnjak za analizu podataka u avgustu 2020. u kancelariji u San Mateu u Kaliforniji. Otpušten je u drugoj nedelji februara ove godine, nakon što je prebačen na mesto operatera za testiranje naprednih sistema pomoći vozaču.

Kao veliki ljubitelj automobila, ponosan što radi u „Tesli“, Bernal uplatio „modela 3“ za 2021. sa dugotrajnom baterijom, nekoliko meseci nakon što je počeo da radi.

Kako je naveo u izjavi za Si-En-Bi-Si, kupio je ovaj automobil delom i zato što je „Tesla“ ponudio zaposlenima besplatan pristup FSD-u – koji je tada vredeo 8.000 dolara. Zaposleni su u zamenu morali da pristanu da kompaniji daju pravo da prikuplja interne i eksterne podatke o vozilima.

Zadivljen Teslinom „tehnologijom koja može da spasava živote“, Bernal je pokrenuo kanal AI edikt na Jutjubu u februaru 2021. kako bi pokazao šta sve verzija FSD Beta može da pruži.

Većina video zapisa na ovom kanalu prikazuje Bernala kako se vozi Silicijumskom dolinom sa prijateljem u svom „tesli“, koristeći najnovije izdanje verzije softvera FSD Beta.

Inače, on nije bio jedini koji je objavljivao svoja iskustva sa Teslinim eksperimentalnim softverom.

„I dalje mi je stalo do 'Tesle'“

Bernal je dobio otkaz krajem februara neposredno pošto je u jednom od svojih snimaka koje je objavio na Jutjubu prikazao vožnju u San Hozeu gde je njegov automobil oborio par stubova iako je FSD Beta bio uključen.

Bernal navodi da su mu pretpostavljeni, pre nego što je otpušten, usmeno rekli da je „prekršio politiku kompanije“ i da njegov kanal na Jutjubu predstavlja „sukob interesa“.

Mada tvrdi da nikada nije video propis koji mu zabranjuje da samostalno kreira recenzije koristeći vlastitu imovinu, u pravilniku kompanije „Tesla“ koji se odnosi na politiku odnosa prema društvenim mrežama, navodi se da „kompanija računa na zdrav razum i racionalno rasuđivanje svojih zaposlenih da će se odgovorno ponašati na društvenim mrežama“. U pravilniku su nabrojani Fejsbuk, Tviter, Instagram, Redit, Snepčet, Linktin, Vičet i lični blogovi, ali Jutjub nije posebno naznačen.

Bernal navodi da nikada nije otkrio ništa u svojim video snimcima što „Tesla“ nije javno saopštio.

„FSD Beta izdanja koja sam demonstrirao su bili proizvodi namenjeni krajnim korisnicima“, naglašava Bernal, ali ipak njegovi video-snimci su ponekad pokazivali probleme koje ima „Teslin“ FSD Beta sistem.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи