Читај ми!

Doktori za slike – Nataša i Nenad restaurirali su delo Paje Jovanovića

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, Narodni muzej je izložio monumentalno delo Paje Jovanovića „Krunisanje cara Dušana“, poznato i pod nazivom „Proglašenje Dušanovog zakonika“.

Gosti Beogradske hronike Nataša Ilić i Nenad Nikitović, konzervatori Narodnog muzeja,  proveli su sate i sate radeći na čuvenoj slici Paje Jovanovića. Neki ih zovi i doktorima za slike. Šta sve može da krene po zlu kada stanete ispred nekog dela koje morate da restaurirate, da li postoji trema?

„Trema uvek postoji, ali nije takva da nas sputava da radimo svoj posao. Postoji, dobra je i korisna", rekla je Nataša Ilić, konzervator u Narodnom muzeju.

„Pristup svakom delu je individualan, morate da planirate svaku sledeću fazu u postupku konzervacije, to je jako bitno. Mi smo se na ovom fenomenalnom remek-delu Paje Jovanovića, pažljivo i temeljno spremali", istakao je Nenad Nikitović, konzervator.

Kako je istakla Nataša, polovinu vremena provedenog u restauraciji radili su hemijske analize na Tehnološkom fakultetu, zatezali platno od 24 kvadratna metra radi testa.

„Zamenili smo stari drveni ram koji nije bio funkcionalan. Monumentalni rad je 24 kvadratna metra, kao jedna stambena jedinica. Napravili smo jedan tehnološki iskorak. Radili smo sa aluminijumom koji ima kompleksne tenzore, sa devet delova", rekao je Nikitović.

„I ranije smo znali da je Paja Jovanović izuzetan tehnolog i da njegove slike traju, ali nas je iznenadio, jer smo otkrili da je na vrlo specifičan način pripremio platno za slikanje, da bi zadovoljio svoje likovne zahteve. Platno je okrečio, hteo je da postigne likovni efekat slike za zid, odnosno freske. Saznali smo od njega da je kralj Milan želeo da ova slika bude predložak za gobelin tapiseriju, koja nikada nije napravljena", istakla je Nataša Ilić.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво