Читај ми!

Kako po tome gde su prišivena dugmad znamo da li je košulja muška ili ženska

Mnogi toga možda nisu svesni, ali ženske košulje imaju dugmad na levoj, a muške na desnoj strani. Međutim to nema nikakve veze sa tim kojom rukom pišemo.

Poslednjih decenija pravila oblačenja i moda su toliko evoluirali da muškarci i žene sada slobodno mogu da nose bilo koji odevni predmet, bez obzira na pol. Međutim, jedan rodno zanovani trend, mesto na kome se nalaze dugmat, opstao je do danas.

Dugmad se pojavljuju na različitim stranama košulje ili jakne u zavisnosti od toga za koji pol je dizajnirana. Uprkos činjenici da je velika većina ljudi desnoruka, samo muške košulje imaju dugmad na desnoj strani. Ženske košulje imaju dugmad na levoj strani. Odlično za levoruke, ali nekoliko dodatnih minuta za sve ostale.

Ovaj detalj se čini posebno apsurdnim s obzirom na relativnu sličnost oblika muških i ženskih košulja. Naravno, možda će biti malo dodatnih šavova da bi se naglasile neke obline, ali košulje su postale jedan od najčešćih uniseks odevnih predmeta koje redovno nose oba pola. Zašto onda ova razlika u kopčanju opstaje?

Zašto ženske i muške košulje imaju dugmad na različitim stranama

Poreklo odluke da se dugmad prišiju na različite strane izgubljeno je tokom vremena, mada istoričari imaju nekoliko teorija.

Nekada (oko 13. veka), dugmad su bila samo za one koji su mogli da ih priušte. Svi ostali su jednostavno vezivali svoju odeću trakama od tkanine, ili su je pričvršćivali drvenim kopčama.

Pored toga što su imale odeću koja se zakopčavala, žene iz srednje i više klase su obično imale i sobarice koje su im pomagale da obuku i skinu svoju raskošnu odeću. Gotovo nemoguće im je bilo da same ući u korsete, suknje sa krinolinama i nekoliko slojeva podsuknji. Znajući da će neko drugi obaviti zakopčavanje, krojačice su prišile dugmad na levu stranu ženske odeće kako bi služavki olakšale da ih zakopča desnom rukom.

Kada je odeća počela da se masovno proizvodi, običaj je postao standardizovan i nikome nije palo na pamet da ga promeni do danas.

Postoje i druge teorije, posebno u vezi sa bebama i konjima. Opet, pošto su većina žena dešnjakinje, one imaju tendenciju da svoje malene nose levom rukom na levom kuku. Ovo oslobađa njihovu desnu ruku za javljanje na telefon, stavljanje čajnika i otkopčavanje košulje ako i dalje doje.

Što se tiče konja, žene su počele da jašu sedeći bočno u sedlu, obično okrenute na levu stranu. Kako bi košulje i jakne koje se zakopčavaju desnim preklopom preko levog propuštale manje vetra dok bi galopirale, dugmad su ostala na toj strani.

Dominacija desne ruke

Ali šta je sa muškarcima? Pošto su imali znatno manje komplikovanu odeću, muškarci su se obično sami oblačili. To je možda doprinelo konvenciji sa dugmićima na desnoj strani. Ali pravi odgovor možda seže daleko, još u dane vitezova, nadmetanja i viteštva.

Dugmad muške košulje sa levim preklopom preko desne, oponašaju jednu od najstarijih konvencija dvoboja: Štit u levoj ruci, mač u desnoj. Pošto bi koplje vašeg neprijatelja bilo u njegovoj desnoj ruci, oklopne ploče su se preklapale s leva na desno da bi ta strana štita bila dvostruko zaštićena.

Čak i kada su se vremena menjala i oružje promenilo, muška odeća je zadržala odjeke vojnih pravila i često je bila dizajnirana da uključuje prostor za smeštanje mača ili pištolja. Pošto su se ovi uglavnom držali u desnoj ruci, bilo je korisno moći da se otkopčaju levom.

Istoričari možda nikada neće dokučiti kako su tačno dugmad na ženskoj odeći završila na levoj, a muškoj na desnoj strani, ali bez obzira na poreklo, ova dizajnerska neobičnost je sada samo još jedan bizaran običaj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара