Читај ми!

Jedinstven muzej u Vršcu i najbogatija kolekcija telefona u zemlji

Laslo Ereš, penzionisani telefonista iz sela Šušara kod Vršca, u svojoj kući ima jedinstvenu kolekciju telefonskih aparata koji svedoče o istoriji komunikacije i o tome kako se razvijala kroz vreme. Pojedine eksponate iz Laslove zbirke ne poseduje čak ni PTT muzej.

Od najstarijih centralica do savremenih mobilnih telefona, od onih napravljenih od oniksa do „Iskrinih“ aparata koje je 80-ih godina imala skoro svaka kuća – više od 100 eksponata u Laslovom muzeju svdoči o razvoju telefonije u poslednjih 125 godina.

„Ovakve kolekcije eksponata, telefona i centralica u Vojvodini i u zemlji nema. PTT muzej Srbije ima lepu kolekciju, svaka njima čast, ali ovo je privatna kolekcija pa čak ni oni nemaju neke eksponate koje ja posedujem“, kaže Laslo Ereš.

„Telefonske centralice ujedno i telefone od tri broja pa od 5 brojeva pa onda tu centralicu od hrasta lužnjaka elektručnu nemaju, motorolu predmobilni sistem takođe oni nemaju, pa iz rafinerije što imam jednu centralicu i telefon koja je sama teška 30 kilograma takođe ne poseduju“, navodi Ereš.

Duže od 4 decenije Laslo sakuplja i reparira telefonske aparate.

Najponosniji je na železničku centralicu sa predajnikom za elektropoštu iz 1878. godine koja je na pruzi Vršac-Temišvar javljala da voz ulazi u stanicu. Do nje je najteže došao.

„Od te centralice zvao sam jedno 40 puta kolegu koji mi je govorio sutra, prekosutra i to je trajalo jedno godinu i po dana i na kraju se ispostavilo da sam ipak uspeo da je dobijem“, prisetio se Laslo.

Muzej telefona u Šušari je otvoren svakog dana, te nakon šetnje Deliblatskom peščarom, na čijem obodu leži selo, možete i da se zabavite, i ponešto naučite u prijatnoj atmosferi koju vam nude domaćini puni tople reči i interasntnih priča.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара