Читај ми!

Stanko Kostić o fotografiji: Nije važna oštrina, već osećanje čoveka iza objektiva

Kažu da je lepota uvek u očima posmatrača. A oko fotografa mora da bude posebno osetljivo na slike oko nas. Ako prošetate ovih dana do galerije RTS-a, videćete prelepe fotografije Stanka Kostića nastale širom Srbije.

„Slikam sve što vidim. I tako 35 godina. Stalno nosim foto-aparat, on je moj verni pratilac. Saživeli smo se“, kaže Kostić na početku gostovanja u Beogradskoj hronici.

Ta ljubav prema fotografiji se kod njega javila još u osnovnoj školi, a onda nastavila i tokom srednje škole i tokom studija kroz razne sekcije.

Iako fotografiše svakakve prizore, Kostića često fasciniraju zanatlije i stvaraoci, a on kaže da se te fotografije otkrivaju jednu posvećenost radu, spokojstvo i mir.

„Pokušao sam kroz fotografije, autentičnu atmosferu i svetlo u radionicama gde oni rade, uhvatim posvećenost poslu i pozivu, ne zanimajući ih koliko to što proizvode komercijalno vredi“, ističe poznati fotograf.

Njegovo oko često privlače i žene, majke i bake na selima.

„Ovde se radi o ženama i bakama uz koje smo svi mi odrasli. To je istovremeno jedna oda njima, a i upozorenje da nam sela ostaju prazna i da one ostaju usamljene“, objašnjava Kostić.

„Fotografija nije stanje dubinske oštrine, nego dubinskog osećanja čoveka iza objektiva“, zaključio je Kostić.

 

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво