Читај ми!

Potomci Umberta Drugog zahtevaju vraćanje blaga Savojske dinastije – 6.000 dijamanata i 2.000 bisera

Potomci poslednjeg italijanskog kralja uložili su formalni zahtev da im se vrate kraljevski dragulji i nakit, skoro 76 godina nakon što su odloženi u sef u Banci Italije.

Banka Italije je preuzela dragocenosti, koje čini 6.000 dijamanata i 2.000 bisera u raznim broševima, ogrlicama i drugom nakitu koji su nosili kraljice i princeze, 5. juna 1946. godine.

Tri dana dana pre toga su Italijani glasali da ukinu monarhiju, a 9 dana po skladištenju dragulja kralj Umberto Drugi, koji je vladao samo 34 dana, proteran je u izgnanstvo zajedno sa svojim muškim potomcima.

Umberto Drugi je naložio Falkoneu Lućiferu, kraljevskom ministru, da odnele dragulje Luiđiju Einaudiju, tadašnjem guverneru Banke Italije i budućem predsedniku, na čuvanje.

Kraljevski dragulji bili su jedini deo imovine koju država nije konfiskovala nakon što je monarhija ukinuta, što bi moglo da pomogne potomcima Kuće Savoj, uključujući Umbertovog sina (Vitorija Emanuela di Savoja) i tri ćerke (Marija Gabrijela, Marija Pija i Marija Beatris), da ih povrate.

Porodica Savoj se nada i da će poruka koja je donesena sa kovčegom u kom su se nalazili dragulji takođe pomoći u njihovoj nameri.

U njoj se navodi da dragoceni krunski dragulji moraju biti „povereni na čuvanje centralnom blagajniku“ i da se „stave na raspolaganje onima koji na njih polažu pravo“.

Serđo Orlandi, porodični advokat, rekao je za list Korijere dela Sera: „Porodica Savoj će povratiti dragulje.“

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара