Читај ми!

Samo 10 minuta dnevnog vežbanja može da vam produži život

Istraživanje koje je objavljeno u američkom časopisu za zdravlje "JAMA Internal Medicine", ističe da bi odrasla populacija trebalo da vežba svakog dana po desetak minuta. Time bi se na godišnjem nivou sprečilo preko sto hiljada smrtnih slučajeva.

Ako bi odrasle osobe koje napune 40 godina vežbale na dnevnom nivou ili upražnjavale neku od intenzivnijih fizičkih aktivnosti,prema objavljenim podacima istraživanja u studiji, samo u SAD bi bilo sprečeno oko 110.000 smrtnih sčučajeva svake godine.

Ukoliko bi se dodatna aktivnost povećala na 20 ili 30 minuta, broj sprečenih smrtnih slučajeva bio bi još veći na godišnjem nivou.

„Svi znamo da je vežba dobra za nas, istraživanje predstavlja dodatni dokaz na nivou cele populacije. Ako bi odrasli od 40 godina vežbali malo više svakog dana, veliki broj smrtnih slučajeva mogao bi biti sprečen na godišnjem nivou", rekao je Pedro Sent Moris, autor istraživanja i epidemiolog Nacionalnog instituta za rak.

Šetnja na otvorenom ili trčanje na traci je jedan od najboljih i najjednostavnijih načina za održavanje fizičkih aktivnosti.

Naučnici izdvajaju jogu jer oslobađa od stresa, a preporučuju se i kućne vežbe zasnovane na težini sopstvenog tela, odnosno bez upotrebe tegova i sprava za vežbanje.

Važno je raditi vežbe koje će aktivirati celo telo i sve mišiće. To mogu biti sklekovi 10 do 25 skeklova, 20 do 40 čučnjeva i minut trčanja u mestu.

Za motivaciju se može iskoristiti omiljena muzika, kao i društvo ukućana. Naučnici naglašavaju da vežbe ne moraju da budu teške i iscrpljujuće. Svaki vid vežbanja je efikasan i donosi dobro zdravlje za ceo organizam.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво