Читај ми!

Fizičari napravili mehur od sapunice koji nije pukao više od godinu dana

Istraživači sa Univerziteta u Lilu smislili su način kako da produže inače kratkotrajan život mehura od sapunice i objavili da njihov balon nije pukao 465 dana.

Fizičari sa Univerziteta u Lilu objavili su svoje rezultate u časopisu Physical Review Fluids, i naveli kako su produžili „krhki i efemerni“ životni vek jednog mehurića na neverovatnih 465 dana.

Prema autorima studije, tipičan mehur od sapunice za kupanje ili za pranje sudova traje samo nekoliko trenutaka pre nego što pukne što zbog „drenaže izazvane gravitacijom i/ili isparavanja tečnosti“.

U svojim eksperimentima, tim je proučavao tri različite vrste mehurića: tradicionalne mehuriće od sapuna, mehire nastale na bazi vode i gasa, kao i mehuriće na bazi i glicerola.

Pratili su mehuriće koristeći vagu i kameru. Kao što se i očekivalo, mehurići od sapuna živeli su oko minut pre nego što su pucali, dok su gasni na bazi vode trajali malo duže, i pucali u perodu od 6 do 60 minuta. Sa dovoljno visokom koncentracijom glicerola, vodeno-glicerolski mehuri su ostali netaknuti znatno duže, a najdugovečniji je preživeo 465 dana nakon što je napravljen.

Istraživači ističu da dugovečnost ovog mehura od vode i glicerola potiče upravo od stabilizacijskih efekata koje ima glicerol, jedinjenje koje se inče koristi kao dodatak u proizvodnji hrane i lekova.

„Glicerol ima jak higroskopski efekat i poznato je da apsorbuje i vodu iz vazduha. Smatramo da ova apsorpcija vode kompenzuje isparljivost, dok prisustvo čestica glicerola onemogućava da voda iscuri iz mehura, što inače uzrokuje njihovo pucanje“, dodaju istraživači.

Uprkos tome što bi postignuća francuskih fizičara laicima mogla da izgledaju kao potpuno besmislena i nepotrebna, profesor matematike sa Univerziteta u Njujorku, Leif Ristrof, ističe da ovi rezultati mogu imati vrlo značajnu praktičnu primenu.

Ristrof, koji je specijalizovan za dinamiku fluida i proučava nauku o mehurićima, rekao je da veliki broj istraživača u medicini, kao i ostalim proizvodnim delatnostima nastoje da saznaju što više o načinima borbe protiv isparavanja. 
петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво