Čitaj mi!

Zašto se srpski kačamak i ćevapi u Dubaiju visoko kotiraju

U jednom od najskupljih gradova sveta Dubaiju, sa više od 12.000 restorana, jedna Novosađanka, vlasnica je višestruko nagrađivanog restorana balkanske kuhinje i nalazi se na top listi 50 najuticajnijih ljudi u ugostiteljstvu Bliskog istoka.

Krenula je od nule, od najprostijih poslova  u poznatim restoranima, a nakon 13 godina u Dubaiju, vodi restoran koji za četiri godine ima već sedam nagrada.

„Radom, velikom voljom, snagom, strašću da zapravo iznesemo tu balkansku priču i ponos ovde", rekla je vlasnica restorana Stanislava Tončev.

I kreativnošću - jer restoran Srbiju prikazuje na moderan način, ali i uz, za Dubai, ni malo neobično dobijen početni kapital.

„Milion evra, pa nadalje za neki ozbiljniji koncept i to je bukvalno samo za početak. To je što se tiče kapitala, ali ono što je mnogo bitnije od kapitala jeste da se ljudi naoružaju strpljenjem i da se postaraju da imaju tim, ekipu", dodala je Stanislava.

U gradu gde se najveći svetski proizvođači bore za tržište, gde možete večerati u vazduhu, jesti najskuplje kavijare, ili piti iz dijamantske čaše, prodaćete samo autentičan proizvod.

Uz sve svetske brendove kafa koje možete da zamislite, u Dubaiju postoji i domaća kafa, pored toga i ratluk koji dolazi direktno iz Balkanske ulice u Beogradu.

Ipak većina nama običnih namirnica u Dubaiu je nedostupna, tako da na primer sami prave kore za burek, hleb i somune, ajvar ili pindžur.

„Svi recepti su što autentičniji mogući. Primenili smo samo malo modernije tehnike, ali recepti su i dalje isti", kaže Uroš Dmitrašinović, glavni kuvar.

Većina stanovnika Dubaija nikada nije okusila bilo šta sa našeg područja, što Stanislava i njen tim nisu videli kao prepreku, već kao šansu. 

„Hrana je ovde visoko kvalitetna jer je prefinjena, a postala je i internacionalna. Ovde ne dolaze samo Srbi, ovo je međunarodno mesto", rekla je kuvarica iz Velike Britanije Dima Haneci.

Poštanski broj Novog Sada je 21.000, 21 stepen je istočna geografska širina Balkana, a 21 gram je po nekim teorijama težina ljudske duše.

„Taj tajni sastojak naše kuhinje, ali i naše kulture, zašto stranci se zaljubljuju kada dođu kod nas je upravo što mi radimo stvari sa dušom", dodala je Stanislava.

Kačamak, sarma, ćevapi, komplet lepinja, baklava, isključivo uz našu muziku, visoko kotiraju u recenzijama kritičara i posetilaca, ne samo Stanislavu i njen tim, već kulturu i tradiciju Srbije.