Читај ми!

Odbačena prijava za postavljanje petokrake na zgradu u Rijeci

Krivična prijava protiv umetnika Nemanje Cvijanovića i Veljka Obersnela, bivšeg gradonačelnika Rijeke, zbog postavljanja petokrake na jednom neboderu je odbačena.

Krivičnu prijavu je protiv njih još 29. oktobra 2020. podnela politička stranka A-SH. Prijavili su ih zbog podsticanja na nasilje i mržnju zbog instalacije velike, crvene zvezde petokrake na jednom od riječkih nebodera, prenosi portal vecernji.hr.

Pomenuti oblik velike zvezde petokrake, u koju je bilo uronjeno 2.800 krhotina stakla, postavljen je u sklopu projekta „Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020" motivisan kulturnim sećanjem koje ima za cilj istaknuti bogatu i burnu prošlost grada, kao podsetnik na 2.800 poginulih boraca u bici za oslobođenje Rijeke, kojim autor istovremeno tematizira i istražuje istorijske tokove i adekvatne manifestacije moći. Isticanjem navedenog oblika u datim okolnostima i s javno naglašenom svrhom instalacije u skladu s Programom „Rijeka –Europska prijestolnica kulture 2020" autor, prvoprijavljeni, ne postiče niti može podsticati na nasilje i mržnju prema određenoj grupi ljudi, dok je u odnosu na drugoprijavljenog utvrđeno kako on nije učestvovao u procesu odlučivanja koji je prethodio postavljanju tog oblika u okviru istog programa – stoji u obrazloženju ODO Rijeka kojim je odbačena krivična prijava protiv umetnika Nemanje Cvijanovića i Veljka Obersnela, bivšeg gradonačelnika Rijeke.

Politička stranka A-SH podnela je krivičnu prijavu zbog instalacije velike, crvene zvezde petokrake na jednom od riječkih nebodera, podsticanja na nasilje i mržnju. U prijavi je tada  bilo navedeno da se tadašnji riječki gradonačelnik i multimedijalni umetnik terete za „širenje rasne, verske, nacionalne i etničke mržnje u cilju omalovažavanja hrvatske države i Domovinskog rata, nadmoćnosti i potčinjenosti po osnovi jedne rase, etničke i verske zajednice".

Zašto je Tužilaštvu trebalo više od godinu dana da odluči šta će s tom krivičnom prijavom nisu pojasnili ali, kako prenosi portal vecernji.hr, pojasnili su šta su sve radili dok nisu doneli odluku.

Naveli su tako da su analizirali sve prikupljene podatke nakon čega su zaključili kako iz činjenice da je na vrh nebodera postavljena zvezda petokraka ne proizlazi sumnja da su Cvijanović i Obersnel nekog podsticali na nasilje i mržnju.

Tužilaštvo navodi da iz toga nema ni obeležja nekog drugog kaznenog dela, pa su još 27. decembra 2021. doneli rešenje o odbacivanju te prijave. Inače ta petokraka na vrhu nebodera bila je umetnička instalacija Nemanje Cvijanovića pod nazivom „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik”.

Instalacija je u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture trebalo da bude postavljena još u maju 2020. ali je zbog pandemije koronavirusa to pomereno za septembar te godine.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво