Читај ми!

U polju pronađen jedan od prvih zlatnika Engleske

Redak novčić kralja Henrija Trećeg iz 1257. otkriven je u polju u Devonu kao jedan od „prvih zlatnika u Engleskoj“.

Reč je o jednom od prvih zlatnika Engleske. Otkriven je uz pomoć detektora metala i procenjena vrednost mu je 400.000 funti. 

Vilijam od Glostera kovao je novčić kralja Henrija Trećeg oko 1257. godine od zlata koje je uvezeno iz severne Afrike.

Kolekcionari veruju da je to prvi „pravi" portret engleskog kralja na prestolu od vladavine Vilijama Osvajača. Poznato je da postoji samo osam novčića, a skoro svi su u muzejima.

Prošlog septembra, detektor je otkrio ovo „malo blago", čije je prečnik nešto manji od tri centimetra na poljoprivrednom zemljištu u u Devonu.

Tragač, koji je želeo da ostane anoniman nije mogao ni da pretpostavi koliku je retkost pronašao sve dok nije objavio njegovu fotografiju na Fejsbuku, gde je novčić primetio specijalista aukcijske kuće „Spink" u Londonu.

Novčić je procenjen na 400.000 funti pre aukcije, a prethodni primerci su prodati za više od 500.000 funti.

„Novčić je pronađen na nepristupačnom terenu i lako je mogao da ostane neprimećen. Sada je sačuvan za buduće generacije da u njemu uživaju, a činjenica da sam ja bio taj koji ga je otkrio je sreća. Tog dana mi se želja ispunila, a ja sam srećnik. Osećam obavezu da se izvinim svim ostalim detektorima koji pretražuju i maštaju", rekao je pronalazač.

Na novčiću je prikazan portret krunisanog Henrija Trećeg. Iskovano je ukupno 52.000 novčića. Kada je Henri Treći umro, skoro svi su bili istopljeni.

Kralj Henri Treći (1207-1272), sin kralja Džona, vladao je Engleskom od 1216. do 1272. godine, što je bila jedna od najdužih vladavina u engleskoj istoriji.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво