Читај ми!

Stanovnici Fukea „siti cenzure“ žele da promene ime sela

Stanovnici Fukea (engl. Fucke - je..nog) jednoglasno su odlučili da preimenuju svoje selo, ali će proces biti dug i ne postoji garancija da će im uspeti, naglašavaju švedske vlasti.

Stanovnici malog švedskog sela Fuke (Fucke) su zvanično podneli zahtev za promenu imena, a kao razlog svog nezadovoljstva imenom koje potiče iz 16. veka navode frustracije na društvenim mrežama i cenzuru.

Proces je pokrenut prošle godine, kada se vlasnik vikendice obratio Nacionalnom registru zemljišta Švedske da sazna da li se ime sela može promeniti. Telo je saopštilo da stanovnici mogu da podnesu zahtev, ali da će im biti potreban jak argument, jer je Fuke istorijsko ime koje datira iz 1547. godine.

Neizvesnost nije obeshrabrila stanovnike sela sa 11 domaćinstava, koje se nalazi na obalama Fukehona (jezera Fuke) u opštini Kramfoš na severu Švedske. Podnesena je kolektivna peticija kojom se traži da se naziv promeni u manje kontroverzno Dalsro („tiha dolina“).

„To je veoma lepo selo. Meštani su srećni, niko ne želi da se seli, ali svi žele da promene ime sela“, rekao je jedan od meštana za kanal SVT, prenosi Raša tudej.

On je rekao da sadašnje ime predstavlja izazov kada se objavljuju oglasi za letnje iznajmljivanje i onlajn prodaju, rekavši da „je jako teško“ postaviti objavu na Fejsbuku o selu, jer ova društvena mreža reč Fucke često blokira.

Prilikom razmatranja istorijskih promena imena, Nacionalni registar zemljišta redovno konsultuje Švedski odbor za nacionalnu baštinu i Institut za jezik i folklor, koji moraju da sprovedu sopstvena istraživanja, donesu zaključak i zatim daju svoje preporuke.

„Ako se kreiraju nova imena, mora se uzeti u obzir efekat na prethodno postojeća imena. Prema tome, ako neko mesto već ima utvrđeno ime, moraju postojati jaki razlozi za njegovu promenu“, objašnjeno je SVT-u iz Nacionalnog registra.

To znači da bi moglo proći nekoliko meseci pre nego što stanovnici Fukea saznaju ishod svog zahteva i nema garancija da će uspeti. Na primer, 2007. godine stanovnici sela Fjukbi (Fjuckby) nisu uspeli da se izbore da promene ime sela.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво