Читај ми!

Nova godina po Julijanskom kalendaru slavila se i na Ekspu Dubai

Na Svetskoj izložbi najsavremenijih dostignuća iz svih oblasti, Ekspo Dubai, ove nedelje se slavi turizam i iskonska potreba čoveka da putuje. Što se Srbije tiče, u našem paviljonu je bilo radno i paradno.

Nova godina po Julijanskom kalendaru slavila se i u dalekom Dubaiju. Tim povodom na centralnom trgu komleksa od blizu pet kvadratnih kilometara, nastupio je Goran Bregović sa „Orkestrom za svadbe i sahrane“.

Publika sa svih meridijana, mada većini od njih, nije bilo jasno šta mi to proslavljamo, ali važno je da su se svi dobro zabavljali. Uoči koncerta Bregović je ekipi RTS-a otkrio, da je i njemu korona pomogla da otkrije sve lepote Srbije.

„Setiš se tamo negde nekih šljivika gde možeš lepo da spavaš, ali onda pomisliš, 'gde da me neko pegla sa nekom muzikom glupom'. Zato onda ostaneš pa čuješ ono što voliš“, objašnjava Bregović.

Svetsku izložbu u Dubaiju do kraja marta obići će 25 miliona ljudi. Posetioci su uglavnom optimistični i veruju u moć svetskog zajedništva.

U naš paviljon, kažu domaćini, posetioci dolaze sa predznanjem o Srbiji.

„Interesantno je da smo mi ovde u periodu takozvane zime u Dubaiju prodali sve vunene čarape ili prsluke koje smo imali. Interesantno je to da posle obilaska našeg paviljona posetioci kažu da fascinantno da jedna kultura kao što je Vinča, stara gotovo 10.000 godina ima iste karakteristike koje ima i današnja Srbija“, navodi Igor Kovačević, direktor Paviljona Srbije.

Ideja Ekspo izložbe koja se održava jednom u pet godina je da na jednom mestu okupi čitav svet koji će pokušati da nađe rešenje za savremene izazove čovečanstva. Izazov s kojim se trenutno borimo je bez presedana u novijoj istoriji.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво