Читај ми!

Dubiozan način Severne Koreje da se izbori sa manjkom đubriva – sakupljanje ljudskog izmeta

Vlasti Severne Koreje apelovale su na građane da koriste sopstveni izmet da prave đubrivo, jer se poljoprivredni sektor suočava sa manjkom đubriva za useve.

Kako navode severnokorejski mediji, čitava zemlja mobilisana je da proizvodi đubrivo. Izveštaj, koji citira izvor iz severne Hamgdžong provincije, tvrdi da su stanovnici počeli da proizvodi đubrivo od ljudskog izmeta kako bi ispunili potrebne kvote koje su vlasti u Pjongjangu propisale.

Kvote se kreću od 150 kilograma đubriva po domaćinstvu do 500 kilograma po fabričkom radniku, prenosi ruski portal RT.

Vlasti su čak skratile radne sate u januaru kako bi ljudi imali više vremena da se posvete proizvodnji đubriva.

Severna Koreja se suočava sa manjkom stočnog izmeta koji se koristi kao zamena za poljoprivredna đubriva. Zemlja je ranije kupovala od Kine i Južne Koreje, ali je uvoz iz Kine blokiran nakon što je Pjongjang zatvorio granice zbog izbijanja pandemije u januaru 2020.

U martu su centralne vlasti odbile isporuke đubriva iz Južne Koreje kako bi istakle svoje zahteve za okončanjem sankcija SAD i UN. U takvoj situaciji, obezbeđivanje dovoljnih količina đubriva sada se smatra glavnim ciljem 2022. godine.

Đubrivo napravljeno od ljudskoj izmeta nije nečuveno za Severnu Koreju. Radio Slobodna Azija preneo je ranije ove godine da je farmerima traženo da doniraju dve litre urina dnevno kako bi pomogli proizvodnju komposta.

Ipak, računanje na proizvodnju đubriva „domaće radinosti“ možda neće biti plodotvorno u zemlji koja ima velike nestašice hrane zbog tajfuna i zatvaranja granica zbog pandemije.

Slabe žetve u kombinaciji sa nepostojećim isporukama spolja dovele su do toga da je čak i lider Kim Džong Un priznao prošlog leta da je situacija sa hranom u Severnoj Koreji „napeta“.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво